RIJEKA

U riječkom HNK premijera baletne predstave "Odiseja"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u četvrtak je izvedena baletna predstava "Odiseja" kao prva ovosezonska premijera tamošnjeg baletnog ansambla. 

Autori koreografije i koncepta su Walter Matteini i Ina Broeckx, a u središtu njihova interesa su emocije i odnosi te roditeljska i partnerska ljubav. 

„Naše putovanje čine dvije priče koje se međusobno podržavaju i nadopunjuju. S jedne strane, klasična priča, dakle, Odisej, Penelopa, Telemah, Atena te poznati događaji i avanture. S druge strane, priča je 'pročitana' u aktualnijem ključu gdje je 'prava Odiseja' one mlade djevojke koja traga za pažnjom svog oca, a koji zbog vlastite ambicije napušta obitelj i žrtvuje bliske odnose", istaknuli su autori.

"Odisej", kažu autori, "više nije heroj koji odlazi zbog požrtvovnosti, već je onaj koji ovom izlikom opravdava vlastitu sebičnost i žeđ za pustolovinom. Dva Odiseja - Homerov heroj i naš antiheroj -dvije strane iste medalje.

Izabrali su glazbu u rasponu od djela Bacha i Beethovena do one suvremenih skladbi Philipa Glassa i Arva Pärta. 

Scenografkinja je Aleksandra Ana Buković, kostimografiju potpisuje Ina Broeckx, autorica video projekcija Fanni Tutek Hajnal, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.

Nastupili su Maria Matarranz de las Heras, Michele Pastorini, Nicola Prato, Andrei Köteles i druge članice i članovi ansambla Baleta. 

Walter Matteini i Ina Broeckx, profesionalni i životni partneri, tijekom plesačkih karijera plesali su u djelima svjetski poznatih koreografa, među kojima su Balanchine, Jirí Kilián, Hans Van Manen, Mats Ek, William Forsythe, Angelin Preljoçaj, Nacho Duato, Ohad Naharin i mnogi drugi. 2009. su osnovali svoju ImPerfect Dancers Company koju čine plesači iz cijele Europe. 

Jedna od glavnih karakteristika njihove umjetničke produkcije upravo je ponovno čitanje odnosno plesna transpozicija književnih djela. Na njihovom su repertoaru tako djela poput Hamleta, Macbetha ili  Dnevnika Ane Frank.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater