RIJEKA

Premijera opere "La Traviata" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u ponedjeljak je premijerno izvedena opera Giuseppea Verdija "La Traviata" u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra Valentina Egela.

Blažević je tom operom želio problematizirati život u okolnostima epidemije, posljedice mjera na društveni život, pojedinačne sudbine i psihička stanja, pa su u skladu s tim režijski i scenografski koncept predstave. Opera se izvodi uz poštivanje svih zadanih protuepidemijskih mjera, s orkestrom na pozornici i opernim zborom u ložama i na galeriji. 

U glavnim ulogama nastupili su Anamarija Knego i Aljaž Farasin. U ulozi Giorgia Germonta na riječkoj sceni gostuje Kevin Greenlaw.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

"La Traviata" je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih opera na svim pozornicama. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu "Dama s kamelijama" . Praizvedena je 6. ožujka 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter