IZAZOVI GALERIJA U RAZVOJU PUBLIKE

U pulskim Svetim srcima održana konferencija KAKO SEGMENTIRATI PUBLIKU DA BI JOJ SE PONUDILO ŠTO ONA BAŠ ŽELI

| Autor: M. RADIĆ
Duško MARUŠIĆ ČIČI

Bilo je ovo prvi put da samo galerijski djelatnici razgovaraju o razvoju publike, ali i prva stručna galerijska konferencija ikad organizirana u Hrvatskoj, koja bi se trebala nastaviti idućih godina s novim temama

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca jučer je održana konferencija "Izazovi galerija u razvoju publike", koju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.

Osim što je ovo bilo prvi put da samo galerijski djelatnici razgovaraju o ovoj temi, bila je to i prva stručna galerijska konferencija ikad organizirana u Hrvatskoj, koja bi se trebala nastaviti idućih godina s novim temama.

Konferenciju su otvorile Dunja Martić Štefan iz Arheološkog muzeja Istre i ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić. Uvodna predavanja održale su Željka Miklošević s Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Anja Tomljenović, u ulozi voditeljice istraživanja. Govorile su o teorijskom i praktičnom dijelu o razvoja publike, što je trenutno aktualna tema u svijetu kulture, a smisao toga je kako segmentirati publiku da bi joj se ponudilo što ona baš želi.

- Odlučili smo provesti prvo galerijsko istraživanje koje se tiče i posjetitelja i galerija. Namjera nam je pokrenuti registar hrvatskih galerija u kojem bi se našle sve galerije da to bude lako dostupno posjetiteljima i sadržajno pa kada dođu u neki grad, pogledaju u registar i znaju koliko ima galerija, kaže Nela Simić koja je osmislila istraživanje. Cijeli se projekt provodi u sklopu "Relija po galerijama" koji se realizira u više gradova, uključujući Pulu.

- Ovdje u Puli prezentiramo nacrt istraživanja jer nam je želja da se i galeristi uključe u raspravu. Istraživanje će krenuti krajem kolovoza i bit će objavljeno u listopadu u formi digitalne publikacije sa smjernicama, kaže Nela Simić.

Prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Darija Žmak Kunić prezentirala je zanimljiv projekt "Participativni muzeji u zajednici", gdje su studenti intervenirali u postave muzeja i od njih napravili nešto poput galerija. Nacionalna koordinatorica za interpretaciju baštine međunarodne organizacije Interpret Europe Manuela Hrvatin vodila je radionicu "Storytelling kao alat u procesu razvoja publike".

- Prvo pristupamo istraživanju i segmentaciji, onda načinu na koji možemo to primijeniti u praksi i onda imamo niz predavanja galerista koji su dali svoje dobre primjere razvoja publike, kaže Nela Simić koja vodi Galeriju Pikto iz Zagreba te je prezentirala primjer razvoja stručne publike kroz izložbeno-edukativni ciklus "Samo jednom prvi put" za mlade kustose.

Predsjednik Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Splita Vice Tomasović imao je izlaganje o mogućnosti prezentacije umjetničkih projekata u digitalnom obliku. Voditeljica projekta razvoja publike u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika Rudija Pavličević govorila je o novim načinima angažiranog i kritičkog razmišljanja u kulturnim organizacijama te obogaćivanju ponude kulturnih sadržaja za djecu i mlade. Voditeljica galerija Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Zagreba Martina Miholić predstavila je koncept 35. Salona mladih, a voditeljica Gradske galerije Labin Tea Bičić Belušić govorila je o razvoju publike i stručnim vodstvima u Parku skulptura Dubrova. Voditeljica izložbenog programa Laube Kristina Jakuš predstavila je Boutique Art Fair Nesvrstani - umjetnički sajam koji pruža komercijalnu komunikacijsku platformu za galerije i priliku za prezentaciju samostalnim umjetnicima.

Održana je i panel rasprava "Što, tko i za koga? – ciljane skupine i inovativni modeli", a bila je zanimljiva po tome što su svi sudionici i govornici iz različitih institucija. Neki se suočavaju s nedostatkom novaca pa je bilo zanimljivo čuti kako se određene institucije snalaze oslanjajući se na svoje resurse.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater