IZLOŽBA I MONOGRAFIJA

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre: "O moći kreativnosti" Studija Sonda od petka u Puli

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Izložba "O moći kreativnosti" u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, čiji su kustosi Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica MSUI, i Marko Golub, prva je izložba Studija Sonda u Istri, a donosi presjek njihova 15-godišnjeg rada * Posjetitelji izložbe moći će saznati "kako od snova stvoriti konkretan posao, od ideje komercijalan proizvod koji se prodaje diljem svijeta, a od malog mjesta u središtu Istre centar kreativnosti"

  

U znaku Studija Sonda, kreativnog, višestruko nagrađivanog dizajnerskog studija iz Vižinade, bit će petak, 20. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Tu se naime u 19 sati otvara izložba "O moći kreativnosti" koja predstavlja presjek 15-godišnjeg rada svjetski nagrađivanog kreativnog Studija Sonda. Uz to, u povodu otvaranja izložbe bit će održana i promocija knjige o Sondi u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva i MSUI-a. Knjiga je otisnuta povodom izložbi "STUDIO SONDA Dizajn sa šterne" održane u HDD galeriji u Zagrebu od travnja do svibnja ove godine i aktualne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Najnagrađivaniji kreativni studio u regiji

Studio Sonda iz Vižinade najnagrađivaniji je kreativni studio u čitavoj regiji, a koji nema sjedište u nekoj od metropola. Sonda je i dobitnik jednog od svega dva Canneska lava koji su stigli u Hrvatsku – najveće svjetske nagrade za kreativnost uopće.

- Fenomen njihova rada proizlazi iz činjenice da se glavnina njihovih svjetskih priznanja dogodila upravo za male radove lokalnog karaktera (lokalne festivale, proizvode i turističku ponudu iz Istre), no istodobno iz mjesta od svega 300 –tinjak stanovnika stvaraju i komercijalan dizajn koji se prodaje diljem svijeta, od Rusije, preko SAD-a, do Japana. Sve to započelo je jednim samoiniciranim projektom, a završilo danas kreativnim studijom od 16 zaposlenih, smještenim u Vižinadi, a sutra projektom Kreativnog Centra koji će također uskoro zaživjeti u Vižinadi, ističe se u najavi izložbe.

Izložba "O moći kreativnosti" u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, čiji su kustosi Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica MSUI i Marko Golub, prva je izložba Studija Sonda u Istri, a donosi presjek njihova 15-godišnjeg rada. Na izložbi će se prema najavi moći saznati "kako od snova stvoriti konkretan posao, od ideje komercijalan proizvod koji se prodaje diljem svijeta, a od malog mjesta u središtu Istre centar kreativnosti."

Studio Sonda nezavisni, kreativni studio iz Vižinade "zastupa ideju da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni. U inspirativnoj sredini s pogledom na zelene brežuljke, stvaraju globalno prepoznate projekte s područja dizajna i komunikacija." Mnogi od njih dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja poput: Cannes Lions, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA itd itd... Članovi su strukovnih udruga HURA (Hrvatska udruga reklamnih agencija) i HDD (Hrvatsko dizajnersko društvo).

Za njih nema premalih ni prevelikih projekata

"Studio Sonda svoj rad započinje 2004. istoimenim izdavačkim projektom da bi 2007. započeo djelovati autonomno kao dizajnerski studio i vrlo se brzo pozicionirao kao jedan od najzanimljivijih na hrvatskoj dizajnerskoj sceni…. Za njih nema premalih ni prevelikih projekata, nema manje važnih i važnijih, naprotiv neki od najmanjih, koji su usko lokalnog karaktera su ujedno i oni koji su na kraju imali i najširi odjek. Putem je kroz studio prošao veći broj ljudi, mnogima od kojih je Sonda bila odskočna daska da se osamostale i pokrenu vlastite dizajnerske prakse u Istri i drugdje, no njihov najvažniji doprinos razvoju okruženja za dizajn u Istri zapravo je u tome što su svojim radom za lokalne proizvođače, turističke brendove, kulturne i festivalske manifestacije, pomogli osvijestiti klijente i korisnike o važnosti i utjecaju dizajna i vizualnih komunikacija te tako u velikoj mjeri prokrčili put dizajnu u istarskoj regiji. Dislociranost od centra, ili radije odlučno inzistiranje na tome da centar može biti gdje god ste ga odlučili postaviti, stoga predstavlja i svojevrsno načelo kojim se ovaj studio vodi, kao i početna pozicija za postavljanje pitanja − kako smo povezani i što imamo za reći jedni drugima. Investirajući svoju pažnju u to da oblikuju poruke koje će biti relevantne za specifičnu lokalnu situaciju, kontekst i zajednicu, Sonda dolazi do koncepata koji su posljedično relevantni za općenito razumijevanje vizualne kulture i komunikacija, dizajna i oglašavanja danas, ističe kustos Marko Golub u uvodu knjige "O moći kreativnosti".

Kako je jedna od osnovnih postavki autora iz Sonde da je najbolji okidač za kreativnost izložbe sadržajan i ispunjen život, na otvorenju je, ističe se u najavi, "predviđen party s koktelima, vinima i osvježavajućim pićima za koje je sve redom dizajn ambalaže radio Studio Sonda, a za dobru glazbenu atmosferu zadužena je @soultinggg".

Stručna vodstva kroz izložbu

Izložba će biti otvorena do 31. listopada svakim danom, osim ponedjeljka; u rujnu od 10 do 21 sat, a u listopadu od 10 do 20 sati. Najavljena su i vodstva kroz izložbu i to 12. i 26. listopada u 12 sati, tijekom kojih će sami autori zainteresiranim posjetiteljima pričati o načinima vođenja kreativnih procesa i o tome kako u maloj sredini mogu nastati globalno relevantni radovi.

Grafički dizajn i dizajn postava izložbe potpisuje Studio Sonda, a organizaciju izložbe: Muzej suvremene umjetnosti Istre, Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija i Studio Sonda. Realizaciju izložbe podržali su: Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom