GROŽNJAN

U GALERIJI FONTICUS IZLAŽU DASHA DELONE I DIMA GORYACHKIN IZ MOSKVE: Problematiziranje vremena i realnih stanjaIzložba Dashe Delone pod nazivom "Od osjećaja ka obliku" zapravo je nekoliko serija radova izvedenih tušem na papirnatoj podlozi. Radi se o izboru iz nekoliko njenih ciklusa, a svaki niz izgovara određenu problematiku razvijenu kroz više radova * Dima Goryachkin predstavio se radovima pod nazivom "Duh vremena". Svi su izvedeni grafičkim postupcima, a radi se o autoportretu autora i segmentima drugog rada, problematiziranje antike i suvremenosti

Gradska galerija Fonticus ugostila je prvi puta dvoje ruskih umjetnika, supružnike Moskovljane Dashu Delone i Dimu Goryachkina kojima Istra i Hrvatska nisu nepoznata područja, ali u Istri je ovo prvo prezentiranje njihovog umjetničkog stvaralaštva. Dolazak u Grožnjan i samostalne izložbe u galeriji Fonticus rezultat su poznanstva ruskih umjetnika s istarskom umjetnicom Robertom Weissman Nagy, što je u uvodnom dijelu spomenuo i kustos galerije Eugen Borkovsky, predstavljajući ruske autore i njihove radove.

Dramatičnost i tuneli

Izložba Dashe Delone pod nazivom "Od osjećaja ka obliku" zapravo je nekoliko serija radova izvedenih tušem na papirnatoj podlozi. Radi se o izboru iz nekoliko njenih ciklusa, a svaki niz izgovara određenu problematiku razvijenu kroz više radova. Svakako je najdramatičniji i najdulji niz koji obrađuje tunele, otvore, prijelaze. Uz prepoznatljive motive, gestualni prikazi tunela na granici su figuracije i doživljaja znatno širih od prijenosa oblika. Tuneli su brzi prijelazi između dvije lokacije koje razdvaja najčešće prirodna prepreka.

- Umjetnica za druge serije radova koristi točke, linije, zasjenjenja. Iako vizualno očita, točka službeno nema dimenzije Pravac, linija, potez sastoji se od niza točaka i ima jednu naglašenu dimenziju: duljinu. On je jednodimenzionalan. Ploha je sastavljena od grupe točaka ili više poredanih pravaca ili mrlja. Glavna karakteristika ovog dijela je odnos plohe i materijala za oblikovanje. Neki radovi, posebno portreti, iako bez snažnog kolora, kompozicijom podsjećaju na iskaz Marca Chagalla, čime umjetnica problematizira vrijeme u kojem i sama sudjeluje, rekao je o radovima Dashe Delone kustos Eugen Borkovsky.

Dasha Delone se u početku predstavljala keramičkim radovima, a od 2009. godine počinje se baviti slikarstvom. Izlagala je u mnogim galerijama širom svijeta. Trenutno radi kao umjetnički direktor u novinama Vedomosti u Moskvi.

Svjedočenje vremena

Njen suprug Dima Goryachkin, uz Dashu je drugi član skupine DaDim koja se bavi videom, a trenutno je u istim moskovskim novinama urednik fotografije. U galeriji Fonticus predstavio se radovima pod nazivom "Duh vremena". To je nekoliko serija, manjih grupa od po dva rada. Svi su izvedeni grafičkim postupcima. Radi se o autoportretu autora i segmentima drugog rada, problematiziranje antike i suvremenosti. Ostali radovi pojedinačni su ili čine smislene grupe koje nude višedijelni iskaz o određenoj problematici, temi.

- Posebno je dojmljiv poliptih koji autor opisuje kao glavu. Radi se o nizu grafičkih otisaka na kojima u prvom planu nalazimo ocrtan lik, lice, glavu. U pozadinama razaznajemo moguće oblike oronulih arhitektonskih zdanja. Pred nama su transformacije lica koje iskazuju patnju. Dio radova je na rubu geometrijske apstrakcije ili ekspresije oblicima, obrađuje intervencije u krajobrazu. Zanimljiv je niz radova na temu ruke. Umjetnik u ruku dodaje pijesak, a različitim stanjima pijeska, rasterima, dramatizira niz. Dio radova nadrealističkim jezikom svjedoči maštovitost uronjenu u suvremenost. Umjetnik problematizira moguću situaciju nakon općeg potopa koji bi se dogodio u sadašnjosti. Slijedi niz radova koji problematizira snove, geometrijski oblici pomiješani su sa spontanim činjenjem u materijalu. U konačnici, umjetnik se odlučuje predstaviti autoportretom. Ali, on to ne čini na standardni način. Umjetnikova aktualnost, interpretacija realnih stanja i situacija ove radove svrstava u svjedočenja vremena, pojašnjavao je Borkovsky posjetiteljima viđenje radova tog ruskog umjetnika koji je jedno vrijeme radio u Izraelu, Švicarskoj i Kanadi, objavljivao je u mnogim časopisima, a izlagao u mnogim svjetskim galerijama. Posljednje mu je priznanje za video rad upravo ovih dana stiglo iz Brazila. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum