ĐAKOVO

U Đakovu predstavljeni knjiga i film o A.G. Matošu i J. J. Strossmayeru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uoči 140. obljetnice posvećenja Strossmayerove katedrale u Đakovu, 1. listopada 1882., u Centru za kulturu u petak je predstavljen dokumentarni film i knjiga „Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala", koju je priredio đakovački književnik Mirko Ćurić.

Riječ je o Izabranim tekstovima Antuna Gustava Matoša o Josipu Jurju Strossmayeru, a knjigu i film objavili su DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka  i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, u sklopu 6. Dana Antuna Gustava Matoša.

Priređivač Mirko Ćurić, koji je i predsjednik DHK-ovog Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, rekao je na predstavljanju da to što je Strossmayer odbio pružiti potporu Matošu, potonjem nije zamaglilo pogled na đakovačkog biskupa i mecenu te njegov svestrani doprinos.

"Ako mu Strossmayer nije financijski pomogao, značajno je utjecao na Matoša", dodao je Ćurić.

Matoš biskupa Strossmayera naziva hrvatskim kraljem, no ne po rođenju već jer je za to izabran milošću Duha Svetoga, dodao je. Matoš se Strossmayerom bavi u nizu tekstova različitih žanrova, a u više njih se dotiče i đakovačke katedrale, koju opisuje i komentira u nekoliko svojih tekstova, pojasnio je Ćurić.

Knjiga, naslovljena prema citatu iz Matoševog pisma biskupu Strossmayeru iz 1896. godine, donosi jedino Matoševo pismo biskupu Strossmayeru, jedan Wenzelidesov tekst koji se bavi i odnosom Matoša i Strossmayera, te jedanaest Matoševih tekstova, kojima se pokušalo prikazati odnos Antuna Gustava Matoša prema biskupu Strossmayeru i njegovim kulturnim, vjerskim i političkim koncepcijama, učincima tih koncepcija te njegovim odnosom prema biskupovoj ostavštini, budući da veći dio tekstova nastaje nakon biskupove smrti, rekao je Ćurić na predstavljanju kojem je nazočio i đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Ćurić je također podsjetio na obljetnicu posvete đakovačke katedrale sv. Petra, koja je bila  1. listopada 1882., naglasivši kako je to bio događaj od hrvatskog nacionalnog značenja. Podsjetio je i da se iduće godine navršava 150. obljetnica rođenja A. G. Matoša.

Knjiga, osim Strossmayerovih tekstova, sadrži i biografske bilješke o A. G. Matošu i Josipu Jurju Strossmayeru te priređivačev pogovor. 

Dokumentarni film, snimljen u Tovarniku i Đakovu po scenariju Mirka Ćurića, režirao je Mihael Kelbas iz Đakova. Matoševe tekstove interpretira je glumac GK Gavella Darko Milas, dok je lik Matoša uprizorio Zlatko Filaković iz Đakova.

Dosad su predstavljanja ove knjige i projekcije spomenutog filma održani u Tovarniku, Beogradu, Zagrebu, Mostaru i Livnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater