ĐAKOVO 22. rujna 2022. (Hina) - U Spomen-muzeju biskupa J. J. Strrossmayera otvorena je u četvrtak izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

U Đakovu izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Spomen-muzeju biskupa J. J. Strrossmayera otvorena je u četvrtak izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, splitske kiparice i slikarice Karin Grenc koja ih je prikazala u različitim odbačenim komadima drveta - panju, odbačenoj kladi i slično.

Ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak istaknuo je da se u autoričinom specifičnom umjetničkom izričaju ogleda duhovnost hrvatskih svetaca i blaženika,

O izložbi je govorio njezin organizator, prečasni Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog u Karlovcu, odakle je prije 14 godina umjetnička ideja o našim svecima i blaženicima i potekla i to iz redova vjernika-laika. O svecima i blaženicima u hrvatskom narodu Sente je govorio kroz njihov zauzeti i bogati život.

"Ljudi su to što su svojim djelovanjem davali pečat Božji, bili su smjerokazi odricanjem i mučeništvom i to su vrijeme učinili ljepšim", rekao je. Autoričin prikaz svetaca i blaženika u odbačenim komadima drveta nazvao je djelima nadahnutima Duhom Svetim.

Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

"Kako je lijepo biti svet – progovara i ova izložba", rekao je Hranić, poručujući kako su sveci najizvrsniji izdanci, članovi i našega naroda.

"Veliki su to ljudi, velike duše, s velikim zadacima koje su ispunili na zemlji", rekla je za svece i blaženike autorica Karin Grenc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini