MJESEC HRVATSKE KNJIGE

U BUZETU GOSTOVAO VLATKO MOŽAR IZ UMAGA Treba istinski uživati u životu te biti dobar i bez posebnih razloga

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Vlatko Možar i voditeljica buzetske Gradske knjižnice Dijana Kolaković Prodan

Vlatko Možar i voditeljica buzetske Gradske knjižnice Dijana Kolaković Prodan


Sve može promijeniti jedna jedina pozitivna misao. Nemate pojma koliko je važna trenutna misao. Ne tone brod kada je on u vodi. On tone, kada je voda u njemu. Stoga, nije toliko važno ono što se događa oko nas, važno je ono što se događa unutar nas. Jedino što određuje kako se sada osjećate jest ta misao koju imate. Shvatite da vi birate te misli, istaknuo je Možar te dodao kako sebe u području popularne psihologije vidi već najmanje desetak godina

 

"Svi mi trebamo jednom godišnje otići u ludnicu, u bolnicu i na groblje. I kada shvatimo kako nismo stacionirani ni na jednom od ta tri mjesta, itekako ćemo razmisliti koliko se opterećujemo glupostima poput prašine na klaviru ili dva kilograma viška na vagi", poručio je Vlatko Možar na promociji svoje knjige "Sjetite se zašto ste počeli" održanoj u Narodnom domu u Buzetu u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a u organizaciji Gradske knjižnice Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda".

Radnja knjige, u kojoj autor među ostalim govori kako istinski uživati u životu te kako biti dobar i bez posebnih razloga, prati voditelja seminara koji je okupio osam polaznika te kroz grupne i individualne sastanke prolazi kroz njihove živote i pali njihov unutarnji plamen, te im pomaže u shvaćanju koliko je život, ustvari, lijep. Pomaže im shvatiti koliko je samo pojam biti zdrav ustvari veliko bogatstvo. Konačno, poznata je izreka koja kaže kako zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.

- Sve može promijeniti jedna jedina pozitivna misao. Nemate pojma koliko je važna trenutna misao. Ne tone brod kada je on u vodi. On tone, kada je voda u njemu. Stoga, nije toliko važno ono što se događa oko nas, važno je ono što se događa unutar nas. Jedino što određuje kako se sada osjećate jest ta misao koju imate. Shvatite da vi birate te misli, istaknuo je Možar te dodao kako sebe u području popularne psihologije vidi već najmanje desetak godina.

U knjizi "Sjetite se zašto ste počeli" Možar obrađuje teme ostvarivanja ciljeva, odnosa prema novcu, odnosa prema pogreškama, roditeljske ljubavi, ljudskih očekivanja, poslovnih ideja, ali je nekako najviše stavio naglasak na odnos roditelji-djeca.

- Svi roditelji su uzor svojoj djeci, ali nisu svi pozitivan uzor. Ako se stalno nervirate, živcirate i psujete, što mislite kakva će djeca biti? Zašto se toliko živcirati? Ako se nešto može riješiti onda se nema razloga živcirati. A ako se nešto ne može riješiti, onda se uzalud živcirate. I volio bih kada bismo svi shvatili kako su najljepši nakit oko vrata ustvari ruke naše djece, kako je osmijeh djeteta najljepša stvar na svijetu, poručio je Možar.

Vlatko Možar, rodom iz Slavonskog Broda, više od dvadeset godina živi i radi u Umagu i poznati je umaški humanitarac, predstavila je svog književnog gosta voditeljica Gradske knjižnice Buzet Dijana Kolaković Prodan. Nakon dva razreda srednje tehničke škole upisao je Policijsku akademiju, koju je završio 1998. godine, a potom i Visoku učiteljsku školu u Puli smjer predškolskog odgoja. Bio je i rukometni sudac te sudio Prvu ligu. Osnivač je, voditelj i predsjednik folklornog društva Umag, uza sve to i humanitarac pa je tako organizirao nekoliko humanitarnih koncerata, kao i Obiteljski dan, za koji je dobio pohvalnicu predsjednika države. Svoju kreativnost pokazao je i kao redatelj kratkog preventivnog filma o sigurnosti u prometu koji je prikazan i na međunarodnim filmskim festivalima, a inicirao je akciju "Hitna je bitna", biciklirajući do Slovačke, kojom su se prikupljala sredstva za opremanje Hitne pomoći u Umagu, gradu koji je najudaljeniji od bolnice. Za svoj društveno koristan rad, 2016. godine dobio je i godišnju nagradu Grada Umaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom