ZAGREB

Tuškanac: Retrospektiva Guillerma del Tora i Noć vještica 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Tuškanac od 2. do 5. studenog donosi retrospektivu meksičkog redatelja i scenarista Guillerma del Tora, a tjedan započinje prigodnim programom za Noć vještica.

Halloween program u ponedjeljak prikazuje švedski film "Neka uđe onaj pravi" Tomasa Alfredsona iz  2008., jedan od najoriginalnijih izdanaka vampirskog podžanra u povijesti kinematografije, te nagrađivani antologijski horor "Egzorcist" Williama Friedkina" iz 1973.

"Neka uđe onaj pravi" jedan je od najvećih uspjeha skandinavske kinematografije, kako redatelj nije ljubitelj horora, ne fokusira se toliko na žanr koliko na odnos dvoje glavnih likova, što je bio pun pogodak,, napominje se u najavi. Kontroverzno i često osporavano, ali istinski zastrašujući "Egzorcist", bio je jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora.

Retrospektivu Guillerma del Tora otvara u srijedu "Panov labirint" (2006), jedan od vrhunaca njegova opusa koji spaja dva različita svijeta - nadzemni (zbiljski, povijesni, eksplicitno politički) i podzemni (bajkovit, fantazmagoričan, eksplicitno metaforičan), pri čemu oba funkcioniraju kao objektivna zbilja. 

"Đavolja kralježnica" (2001), prvi njegov film snimljen u okviru španjolske kinematografije, nastao na poticaj Pedra Almodovara koji je bio oduševljen del Torovim meksičkim debijem "Cronos" pa mu je ponudio da će producirati njegov naredni projekt. 

Tu je i dugometražni prvijenac, "Cronos" (1993), prvi u kojem je surađivao s omiljenim mu glumcima Federicom Luppijem i Ronom Perlmanom. Iako snimljen u nezavisnoj produkciji, bio je to dotad najskuplji meksički film, a del Toro se u filmu pojavljuje u Hitchcockovoj cameo maniri. 

"Mimic" (1997) je prvi film koji je snimio u SAD-u, na poziv Miramaxa i braće Weinstein koji su mu priuštili najgore iskustvo u životu - uplitali su se u snimanje i pokušali ga otpustiti, no zaštitli su ga glavna glumica Mira Sorvino i njezin tadašnji dečko Quentin Tarantino. Braća su zadržala pravo na 'završni rez', te je u kina na kraju distribuirana njihova verzija.

Najuspješniji u opusu je "Oblik vode" (2017), nagrađen Oscarima, Zlatnim globusima i Zlatnim lavom, koji oslikava prijelaz iz pedesetih u šezdesete i kritički progovara o represivnoj militarističkoj Americi tog vremena s aluzijama na sadašnjost.

Njegov najnoviji film "Ulica noćnih mora", neonoirovska trilerska krimi-drama iz 2021. financijski je slabo prošao, no kritika je hvalila režiju, fotografiju, glazbu, scenografiju te glumačke nastupe Bradleyja Coopera i Cate Blanchett.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater