ZAGREB

Retrospektiva Lukasa Moodyssona u Tuškancu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekcijom filma "Ljilja zauvijek" u petak u kinu Tuškanac počinje retrospektiva švedskoga redatelja i scenarista Lukasa Moodyssona.

Nakon prva tri dugometražna igrana filma 'Pokaži mi ljubav' (1998), 'Zajedno' (2000) i 'Ljilja zauvijek' (2002), Moodysson se pokazao kao jedan od vodećih europskih i svjetskih filmskih autora krajem 20. i početkom 21. stoljeća, ističu iz kina Tuškanac.

Program počinje potresnom dramom "Ljilja zauvijek" (2002), koji tematizira trgovinu ljudima. Ovim djelom , ističe se u najavi, Moodysson je nastavio svoju sklonost realističko-dokumentarističko-naturalističkom prosedeu i usredotočenost na mlade junake na ulazu u pubertet, odnosno prvom iskoračenju iz njega.

U subotu su na programu Moodyssonov debitantski dugometražni film "Pokaži mi ljubav" (1998),  romantična drama o dvije djevojke koje žive u dosadnom švedskom gradiću i muče ih tipični tinejdžerski problemi potrage za vlastitim identitetom, i "Mi smo najbolje!" (2013), film o trima djevojkama koji je kritika opisala kao "sladak, empatičan i sniman s opipljivom radošću".

Slijedi film "Mamut", koji je na programu u nedjelju, prvi Moodyssonov film na engleskom jeziku s Gaelom Garcíjom Bernalom i Michelle Williams. Glavna je tema filma način života u suvremenom globaliziranom svijetu.

Retrospektiva završava u ponedjeljak, 9. svibnja filmom "Zajedno" (2000), koji prikazuje život u stockholmskoj komuni sredinom 70-ih i filmom "Kontejner", djelom kojim Moodysson nastavlja radikalni zaokret u filmskom stvaralaštvu te odbacuje naraciju zamijenivši je nizom nepovezanih, (vrlo) ekspresivnih crno-bijelih prizora, praćenih asocijativnim voiceoverima, najavljuju iz Tuškanca.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater