ART FORUM GRADSKE RADIONICE PULA

THE SYNERGY ENSEMBLE: Sinergija haiku poezije, slojevite elektronske glazbe i živog performansa

| Autor: Katerina VITASOVIĆ
Performans umjetničke skupine The Sinergy Ensemble izveden je u Dnevnom boravku Rojca bez publike (Arhiva Gradske radionice)

Performans umjetničke skupine The Sinergy Ensemble izveden je u Dnevnom boravku Rojca bez publike (Arhiva Gradske radionice)


Tijekom razgovara bilo je riječi o povezanost haiku poezije,   elektronske glazbe i živog performansa, a naglasak je, ističu članovi umjetničke grupe The Synergy Ensemble - Dejan Pavlinović, Marko Jovanović i Ivana- Nataša Turković - na prolaznosti trenutka, kao i tome da je život krhak te ga je upravo zbog te krhkosti potrebno slaviti

Drugi ovogodišnji Art forum koji se trebao održati u subotu poslijepodne u Dnevnom boravku Rojca zbog novonastale situacije s koronavirusom održan je bez publike i prenosio se uživo preko Facebooka. Sve je počelo performansom umjetničke grupe The Synergy Ensemble, koju čine Dejan Pavlinović, Marko Jovanović i Ivana-Nataša Turković. Bio je to i uvod u razgovor u kojem su uz umjetnike iz The Synergy Ensemblea sudjelovali i Damir Vukelja, glazbenik i povjesničar umjetnosti te Igor Zenzerović, performativni umjetnik, prof. komparativne književnosti i kulturni antropolog, a moderator je bio slikar Marjan Sinošoća.

Međupovezani simboli

Performans donosi sinergiju između haiku poezije, koju piše Dejan Pavlinović, glazbe Marka Jovanovića i autorske performativne izvedbe Ivane-Nataše Turković. Tu je voda primarni element, a punoća, put, odnosi, postojanje i nestajanje tek su koncentrični krugovi koje stvara odnos nekoliko međupovezanih simbola. Njihov svijet je naš svijet i obrnuto, nema jednog bez drugog.

Tijekom razgovara bilo je riječi o povezanost haiku poezije, slojevite elektronske glazbe i živog performansa, a naglasak je, ističu autori, na prolaznosti trenutka i tome kako je život krhak te ga je upravo zbog te krhkosti potrebno slaviti.

Haiku poezija temelji se na filozofiji zena, gdje imajući ništa posjedujemo apsolutno sve, a prema riječima Dejana Pavlinovića, s haiku gledišta mu je izrazito zanimljivo to što njegovi stihovi dobivaju drugačiju rezonancu, u kontekstu glazbe i događaja. Ivana-Nataša Turković ističe kako se sinergija između Dejana Pavlinovića i Marka Jovanovića mogla uočiti još na probama a ona je zapravo bila poveznica između njih i svojim je nastupom omogućila da poezija putuje još dalje.

Jednostavnost

Povjesničar umjetnosti Igor Zenzerović tijekom razgovora je kazao da mu je najveća motivacija to da se sve svede na jednostavnost. U današnjem svijetu koji je ubrzan i nitko ne staje, zabava i ugoda temeljni su elementi marketinga i reklamiranja općenito, dok u konačnici svi prizivaju jednostavnost, ističe on.

Ukazano je i na činjenicu da je srž svega komunikacija, a budući da je zbog trenutne situacije performans izveden bez publike, sudionici Art foruma smatraju da bi još zanimljivije bilo vidjeti reakcije publike uživo, kao i onih koji su ga pratili preko Facebook stranice, jer je interpretacija publike dio svakog djela.

Ovaj neobičan projekt produbljene umjetnosti nastavak je suradnje troje umjetnika koji su prvi put zajedno nastupili 2018. godine u proširenom sastavu. Video je i dalje dostupan, a može se pronaći na Facebook stranici Gradska radionica – The Town Workshop.

Dejan Pavlinović piše haiku od 2007. godine. Njegove su haiku pjesme objavljene u domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama, antologijama, zbornicima i portalima. Nagrađen je i pohvaljen na hrvatskim i svjetskim haiku natječajima. Autor je dvojezične zbirke haiku pjesama "Mliječnom stazom/Down the Milky Way". Član je pulskog sastava The Chweger.

Ivana-Nataša Turković performansom se bavi 15-ak godina. Surađivala je s Pinom j. Ivančićem, Davidom Belasom, Liberom Kokotovićem, Đuricom Ciganovićem…i sudjelovala na brojnim festivalima, između ostalog i na 48. zagrebačkom salonu. Kao članica Kazališta dr. Inat glumila je u više predstava, projektima Anno Domini, a režirala je dvije predstave. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi, ilustrirala zbirku pjesama "Obala snova" Kristine Petričević, napisala scenarij za kratki dokumentarni film "Suša" Gorana Legovića, realizirala umjetničke instalacije i dva kratka filma.

Marko Jovanović magistar je glazbene pedagogije, pulski skladatelj, multimedijalni umjetnik i multiinstrumentalist. Osim rada u školi, iz njegovog dugogodišnjeg glazbenog stvaralaštva ističe se kazališna glazba za brojne predstave, filmska glazba, vođenje glazbenih i multimedijalnih radionica. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće. Djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira, sklada i obrađuje glazbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater