ZAGREB

Talijanski umjetnici Marika Lombardi i Franco Venturini 13. listopada u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanski umjetnici Marika Lombardi na oboi i Franco Venturini na klaviru gostovat će 13. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s programom pod nazivom "Les sons se répondent. Klasicizam i avangarda između Francuske i Italije", priopćeno je.

"Les sons se répondent" (Slivaju se zvuci), stih preuzet iz pjesme "Suglasja" Charlesa Baudelairea, izražava koncepciju ovog programa u kojem se izmjenjuju djela iz različitih vremenskih razdoblja, kulturnih konteksta i estetike koji, približeni slušanju, razgovaraju kako preko analogija i referenci tako i putem kontrasta, od inventivnog nadahnuća Antonija Vivaldija, preko onog melodijskog inspiriranog belcantom Amilcarea Ponchiellija, do suvremenog doba, sa solima za obou Bruna Bettinellija i dva pijanistička djela.

Jedan od njih preuzet je iz ciklusa Prés Stefana Gervasonija. Drugi, Natura viva con glissandi IV Franca Venturinija, ima intenciju prevladati fizičku prirodu klavira, kao da se umjesto tipkama svira kao gudački instrument, klizenjem po žicama, koje stvara mikrotonalne intonacije i tako obmanjuje slušnu percepciju.

Ovom talijanskom udjelu kontrast daju tri ikone francuske glazbe s prijelaza iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće: od klasicizma/romantizma s novim estetsko-zvučnim perspektivama Francisa Poulenca i Camillea Saint-Saënsa, sve do potpuno nove koncepcije glazbenih stilema u novim pristupima harmoniji i boji zvuka Claudea Debussyja.

Marika Lombardi diplomirala je obou na konzervatoriju G. Verdi u Milanu, kod maestra Sergia Possidonija. Od 1988. živi u Parizu, predaje na više konzervatorija, njeguje svoju koncertnu aktivnost i umjetnička je voditeljica pariškog Festivala oboe.

Franco Venturini diplomirao je klavir na Konzervatoriju "B. Maderna" u Ceseni, a svoj rad je posvetio komponiranju, uglavnom suvremene klasične i elektronske glazbe.

Koncert se održava uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a bez obveze predočenja EU digitalne covid potvrde ili negativnog antigenskog testa te uz obavezno nošenje maski za lice i pridržavanje općih higijenskih mjera i fizičkog distanciranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini