ZAGREB

Svjetska premijera "Garbure" u San Sebastianu 23. rujna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film redatelja i scenarista Josipa Žuvana "Garbura" imat će 23. rujna svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u španjolskom gradu San Sebastianu i ujedno zatvoriti njegovo 70. izdanje.

Žuvanov dugometražni igrani prvijenac prikazat će se u natjecateljskom programu Novi redatelji, posvećenom prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, i prvi je hrvatski film na tom festivalu nakon 15 godina.

Film "Garbura" priča je o prijateljstvu dvojice dvanaestogodišnjaka, Nikole i Antonija, iz međusobno zavađenih obitelji. Dječaci se zabavljaju paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovu prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.

Zvijezde filma mladi su glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

"Nisam želio snimiti socijalnu dramu, nego priču o obitelji i prijateljstvu bez istraživanja socijalne pozadine bespravne gradnje. Zanimaju me ljudske priče i međuljudski odnosi te na koji način obiteljski odnosi mogu generirati osobu u nastajanju", rekao je Žuvan, koji je inspiraciju za film pronašao u vlastitoj okolini.

Iako vizualni motivi bespravne gradnje, makadamskih puteva i blata ukazuju na turobni socrealizam, u ?lmu se potencira crnohumorna nota i pronalazak ljepote u ružnoći, dodao je.

Film je snimljen u produkciji Maxima filma iz Hrvatske i koprodukciji Biberche productions iz Srbije. Producent filma je Damir Terešak, a koproducentica Nikolina Vučetić Zečević. Direktor fotografije je Tomislav Sutlar, montažer Borna Buljević, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, skladatelj Mate Matišić i dizajneri zvuka Ognjen Popić i Zoran Maksimović.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Festival u San Sebastianu održava se od 16. do 24. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum