NAJNOVIJEEUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Svečana inauguracija Plovdiva: SVI SMO MI RAZLIČITIH BOJA

(EPA)

Krilatica projekta jednog od najstarijih gradova u Europi je "Zajedno", što ujedno opisuje koncept europske prijestolnice kulture u kojoj građani neće biti samo publika, već i kreatori kulturnih događanja tijekom 2019. godine

Svečana inauguracija Plovdiva kao europske prijestolnice kulture nastavlja se središnjim programom "Svi smo mi različitih boja" s više od 1500 sudionika u srcu jednog od najstarijih gradova u Europi i drugog najvećeg grada u Bugarskoj.

U središtu Plovdiva sinoć je održan glazbeno-plesni događaj pod nazivom "Svi smo mi različitih boja" u kojemu je više od 1500 sudionika uz mnoštvo boja prikazalo glavne četiri tematske platforme projekta: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo.

Krilatica projekta jednog od najstarijih gradova u Europi je "Zajedno", što ujedno opisuje koncept europske prijestolnice kulture u kojoj građani neće biti samo publika, već i kreatori kulturnih događanja tijekom 2019. godine.

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na najmanje 70 lokacija. Dijelovi Plovdiva pretvaraju se u umjetničke zone, a dugo zanemarivana četvrt Kapana oživljena je živopisnim i trendovskim grafitima.

Drugi po veličini grad u Bugarskoj u 2019. ima priliku postati prepoznatljiviji u svijetu i na taj način privući veći broj turista.

"Očekujemo više od dva milijuna turista kroz godinu", rekao je zastupnik Andrej Kovatchev (EPP), a priopćio Europski parlament.

Svečana inauguracija Plovdiva započela je u petak, a traje još danas. Završit će bugarskom premijerom tango operete "María de Buenos Aires" Astora Piazzolle iz 1968.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije čiji je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi se pridonijelo zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

Inicijativa je pokrenuta 1985. godine i dosad je više od 50 gradova Europske unije nosilo titulu europske prijestolnice kulture. Uz Plovdiv titulu ovogodišnje prijestolnice ima i talijanska Matera, gdje je svečana inauguracija, odnosno početak programa, zakazan za 19. siječnja. (Hina/ B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam