ZAGREB

Sućut predsjednika Sabora obitelji Vatroslava Mimice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Mimica u povodu smrti doajena hrvatskog filma Vatroslava Mimice, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

"Vatroslav Mimica ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti kao jedan od najcjenjenijih filmskih djelatnika koji se tijekom svoje duge karijere istaknuo kao filmski redatelj, scenarist i producent s brojnim ostvarenjima za što je višestruko nagrađivan brojnim priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pamtit ćemo njegov doprinos i u osnivanju Zagrebačke škole crtanog filma za čije brojne uspjehe je zaslužan. Bogati filmski izričaj gospodina Vatroslava Mimice ostat će trajna referenca u hrvatskom filmskom stvaralaštvu", naveo je predsjednik Sabora Jandroković u brzojavu sućuti obitelji Mimica, u ime Hrvatskog sabora i osobno.

 Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini.

 Mimica je rođen 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga po igranim remek djelima poput "Prometeja s otoka Viševice", međunarodno priznatom filmu "Kaja, ubit ću te", "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", pa sve do "Seljačke bune" i "Banovića Strahinje". Vatroslav Mimica dobio je niz domaćim i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1986).


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum