AUTOR NEGIRA MASOVNE ZLOČINE U LOGORU

SRAMOTNA PROMOCIJA U BOŽJOJ KUĆI: U pulskoj crkvi predstavit će se knjiga koja relativizira ustaške zločine u Jasenovcu


Promocija knjige "Mit o Jasenovcu" najavljena je 22. veljače u pulskoj Crkvi sv. Ivana Krstitelja. Radi se o knjizi koja umanjuje zločine počinjene pod ustaškim režimom, osporava broj žrtava i koja, kao što sam naslov kaže, tvrdi da je Jasenovac mit i povijesna prijevara

Nedavno najavljena promocija knjige i dokumentarnog filma slovenskog publicista Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", koja bi se 22. veljače trebala održati u pulskoj Crkvi sv. Ivana Krstitelja, naišla je, sasvim očekivano, na snažno negodovanje javnosti te gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića.

Radi se, naime, o knjizi koja umanjuje zločine počinjene pod ustaškim režimom, osporava broj žrtava i koja, kao što sam naslov kaže, tvrdi da je Jasenovac mit i povijesna prijevara, odnosno da je istina drugačija od one koja se do sada prikazivala. Autor knjige tvrdi da je između 1941. i 1945. godine broj stradalih bio 1.654, dok je prema službenim dokumentacijama ta brojka 83.145.

Govor mržnje

Gradonačelnik Pule Boris Miletić osudio je pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima, rekavši da u Puli, kao otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva. Pozvao je župnika crkve Sv. Ivana Krstitelja da još jednom preispita svoju odluku i odmah otkaže gostovanje autora.

"Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima te se u potpunosti ograđujemo od najavljene promocije knjige i dokumentarca slovenskog publicista Romana Leljaka 'Mit o Jasenovcu' u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Sramotnim smatramo tvrdnje publicista, inače osuđivanog financijskog prevaranta, koji negira da je Jasenovac bio logor smrti u kojem je ustaški režim izvršio genocid i masovne zločine prema Hrvatima, Srbima, Židovima, Romima i svim pripadnicima etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta utemeljenoj na rasnim zakonima. Umanjujući za nekoliko tisuća broj ubijenih žrtava pod ustaškim terorom u Jasenovcu, ovaj autor ne skriva svoje simpatije prema zločinačkom režimu NDH. Strahote Jasenovca nedavno je osudio i sam kardinal Josip Bozanić, proglasivši ga stratištem nevinih ljudi, zbog čega je neshvatljivo da će se ova sramotna promocija održati upravo u crkvi kao mjestu molitve, mira i duhovnosti, kazao je Miletić. (Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater