SPLIT

Split: Otvorene dvije izložbe Lane Stojićević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) Split u četvrtak  se u tom gradu otvaraju dvije izložbe Lane Stojićević.

Prva izložba naziva Mizanscena otvorena je u 19 sati u Multimedijalno-kulturnom centru (MKC), a moći će se razgledati  do 19. studenoga. Na njoj su postavljena tri rada iz 2015., te 2018. godine, a riječ je o seriji fotografija, zvučnih zapisa, satelitskih snimaka, kostima, maketa, te videa. Radi se o Crnom brdu, Sunny Sideu i Fasadi.  Dva sata kasnije u Salonu Galić u Marmontovoj ulici bit će otvorena izložba Betonicus.

 Kustosica izložbe Betonicus, koja je otvorena do 13. studenog je Sonja Jankov.

 Jankov je među ostalim rekla  kako je česta tema radova Lane Stojićević najdominantnija suvremena arhitektura koja ostaje za budućnost Dalmacije i to apartmanska gradnja u velikom postotku nastala bespravno i neplanski.

"Stojićević svojim višemedijskim radovima problematizira metode, uzroke i posljedice takve arhitekture. Prepoznaje scenografski pristup, odnosno građenje primjenom scenografskih strategija. Korištenjem iluzije Lana Stojićević razbija iluziju, kazališnim i likovnim sredstvima ona dekonstruira kazališne mehanizme turizma, mehanizme uljepšavanja i unaprjeđenja nasljeđa zbog pružanja luksuznih usluga", smatra Jankov.

Lana Stojic´evic´ je rođena 1989. godine u Šibeniku. Pomoću fotografije, tekstila, kostima ili arhitektonske makete istražuje teme poput divlje gradnje, arhitektonskog nasljeđa i ekološkog zagađenja.

Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetnicˇkoj akademiji u Splitu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izlozˇbama u Hrvatskoj i inozemstvu te bila na nekoliko rezidencijalnih programa. 

Za umjetnicˇki rad je primila visˇe nagrada, od kojih se ističu Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (London, 2016.) i godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladu umjetnicu (Zagreb, 2015.).

Bila je finalistica nagrade Nagrade Radoslav Putar koju dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost (Zagreb, 2015.) te nagrade New East Photo Prize koju dodjeljuje fondacija Calvert 22 (London, 2016., 2018). Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.  Zˇivi i radi u Splitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum