ZAGREB

Sigi Feigl & Jazz Orchester Steiermark 22. ožujka u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Festival Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ove godine slavi jubilarni 30. rođendan, a slavljenička godina službeno započinje koncertom Sigija Feigla & Jazz Orchester Steiermarka 22. ožujka u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL).

Kako se ističe u najavi, Orkestar predvođen Sigijem Feiglom u Zagrebu će predstaviti "Next Page" jazz saksofonista, skladatelja i glazbenog pedagoga Karlheinza Miklina, jednog od najznačajnijih austrijskih jazz glazbenika međunarodne reputacije i voditelja mnogobrojnih jazz sastava, a u povodu tužnog i neočekivanog odlaska tog velikog austrijskog umjetnika, koji je kao učitelj i izvođač imao velik utjecaj i na hrvatsku jazz scenu.

Tijekom četverogodišnjeg djelovanja, Orkestar je usavršavao i mijenjao pristup ovom djelu koje je Miklin, kao i većinu ostalih vlastitih skladbi, zamislio za izvođenje s manjom formacijom, nerijetko triom u suradnji s poznatim američkim glazbenicima kao što su Ron McClure te bubnjari Victor Lewis, Adam Nussbaum i Billy Hart.

No, Feigl je, kao umjetnik koji glazbu promišlja na orkestralan način, shvatio potencijal tog djela i u tom kontekstu.

"Kao Miklinov dugogodišnji suradnik, Feigl je kompetentna osoba za tumačenje njegovih djela, a dodana vrijednost su alanžmani koje je za ovaj projekt napisao ugledni njujorški aranžer Michael Abene", stoji u najavi.

Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Nakon uspješnih koncerata proteklih godina iz Jazz.hr-a najavljuju i u 2020. niz iznenađenja za svoju vjernu publiku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum