BERLIN

Rumunjski film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" dobitnik Zlatnog lava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rumunjski film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", koji je sufinancirala hrvatska producentska kuća Kinorama, pobjednik je 71. filmskog festivala u u Berlinu, objavili su u petak organizatori. 

Stručni žiri Berlinalea objasnio je kako film rumunjskog redatelja Radu Judea baca satirični pogled na sustav vrijednosti modernog društva.

Dobitnik Zlatnog lava na estetski neuobičajen način tematizira probleme jedne učiteljice koji su iskrsli nakon što se na internetu pojavila privatna erotska snimka na kojoj se ona pojavljuje sa svojim suprugom.

Veliku nagradu žirija dobio je japanski film "Wheel of Fortune and Fantasy" redatelja Ryusu Hamaguchija a mađarski redatelj Denes Nagy Srebrnog medvjeda za film "Natural Light".

Srebrni medvjed za najbolju žensku ulogu dobila je njemačka glumica Maren Eggert za ulogu u filmu "Ja sam tvoj čovjek" njemačke redateljice Marie Schrader.

Ovogodišnji Berlinale je zbog pandemije koronavirusa podijeljen u dva dijela: prvi dio, koji je trajao od 1. do 5. ožujka, je bio rezerviran za stručnu publiku koja je preko online platforme gledala uvrštene filmove.

U drugom dijelu festivala koji bi trebao biti održan od 9. do 20. lipnja odabir filmova bi trebao biti prikazan široj publici kada bi trebale biti i uručene nagrade.

Njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters se zahvalila upravi festivala što su, unatoč otežanim uvjetima, uspjeli zadržati kontinuitet Berlinalea.

"Upravo zbog prisilne distance i publike koja nedostaje je vrlo važno da se Berlinale zauzeo za film", rekla je Gruetters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater