OSIJEK

Roman Pavla Pavličića "Dva duga dana" osvojio književnu nagradu "Anto Gardaš"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Književna Nagrade Anto Gardaš za najbolju knjigu pripovijedaka ili roman za djecu i mladež za 2021. godinu dodijeljena je u subotu u Osijeku Pavlu Pavličiću za roman "Dva duga dana".

Na natječaj su pristigla 32 naslova, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u uži izbor, uz Pavličićev roman, odabralo i romane "Tubist" Nene Lončar i "Jogurt i gospođa Freiman" Vanje Obada.

Prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su bili književnici Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Tomislav Zagoda, jednoglasno je odlučilo da je roman Pavla Pavličića, objavljen u izdanju Umjetničke udruge Lađa od vode i s ilustracijama Darija Kukića, najbolji od onoga što su pročitali.

Današnje stanje u dječjoj književnosti Zagoda je ocijenio vrlo dinamičnim. "Velika je i jako dobra produkcija. Treba istaknuti Ministarstvo kulture i medija koje potporama potiče autore i nakladnike da se upuštaju u projekte dječje književnosti, koja zapravo vrlo često nije komercijalna", ustvrdio je.

Dobitnik nagrade Pavao Pavličić rekao je da je nagrada ustanovljena kako bi se s pravom odala počast doista važnom piscu te je zato za svakog autora koji je dobije to velika čast. Ocijenio je da još nije dovoljno proučeno sve što je Gardaš napravio te dodao da je dovoljno vidjeti samo njegovu ukorijenjenost u osječku i slavonsku sredinu.

Mnoga od tih djela davno su nastala, a i danas se čitaju s velikim interesom, rekao je Pavličić.

Svoj roman "Duga dva dana" smatra svojevrsnim eksperimentom. Prvu dječju knjigu napisao je prije 40 godina i ona se događa u tome vremenu, a s obzirom na to da je i današnja djeca rado čitaju, Pavličić je pomislio da bi "bilo zgodno staviti te iste junake u onim istim godinama u današnje vrijeme, da vidimo što će se dogoditi i kako će to djeca prihvatiti".

Predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić podsjetio je da je ovo jedina nacionalna književna nagrada koja se dodjeljuje u Osijeku. "Kroz lik Ante Gardaša pokazujemo da znamo cijeniti tradiciju i prethodnike, na neki način potičemo mlade književnike da se na sličan način odnose prema književnosti kao što se odnosio on", poručio je Ćurić.

Svečanoj dodjeli nagrade nazočila je i obitelj Ante Gardaša, a Društvo hrvatskih književnika pokrenulo je inicijativu da se po njemu nazove jedna osječka ulica.

Dodjelu su organizirali Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek i Društvo hrvatskih književnika Zagreb pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum