RIJEKA

Riječki HNK snimio pjesmu povodom 140. godišnjice rođenja Ivana Matetića Ronjgova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Članovi muškog opernog zbora HNK Ivana pl. Zajca snimili su u uvjetima razdvojenosti skladbu Ivana Matetića Ronjgova "Bilo vavik veselo", dan uoči 140. godišnjice rođenja ovog skladatelja, 10. travnja, objavio je riječki HNK.

"Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a cappella literature", ističe se. 

"Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su i riječi samog skladatelja - pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna", navodi HNK.

Matetićeva skladba može se poslušati na mrežnim stranicama HNK Ivana pl. Zajca.

Ivan Matetić Ronjgov rođen je u zaseoku Ronjgi u općini Viškovo pokraj Rijeke. Završio je učiteljsku školu u Kopru, gdje stječe prva glazbena znanja. Djelovao je kao učitelj u mnogim istarskim mjestima. Za vrijeme Prvog svjetskog rata kratko je vrijeme studirao glazbu u Beču, te od 1919. do 1921. godine studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon studija živi i radi u Sušaku kao nastavnik pjevanja na gimnazijii.

Godine 1923. osniva privatnu muzičku školu u Sušaku, odnosno današnjoj Rijeci. Od 1925. do 1938. godine je tajnik Muzičke akademije u Zagrebu, a nakon Drugog svjetskog rata profesor glazbenog folklora u toj ustanovi. 

Fiksirao je istarsku ljestvicu, tonski niz od šest tonova i polutonova što mu je omogućilo bilježenje narodnih pjesama istarskog i kvarnerskog kraja te skladanje u tom duhu. Objavio je nekoliko radova o muzikološkim istraživanjima i zabilježio i obradio mnogo zapisa narodne glazbe. Autor je brojnih skladbi i zborskih djela.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini