RIJEKA

Riječka premijera predstave "I Cyrano i djevojčica"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "I Cyrano i djevojčica" autora teksta i redatelja Guillerma Balda, premijerno je izvedena u utorak u Dram(m)a centru Zajc u Rijeci. 

 Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i zagrebačkog Teatra Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih “Kamov”, a najavljena je kao "prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade, ali i cijelu obitelj".

 Nagrađivani argentinski redatelj Guillermo Baldo tekst je temeljio na drami Edmonda Rostanda "Cyrano de Bergerac". U središtu njegove priče su dvije djevojčice, najbolje prijateljice i prve naznake njihove međusobne mladenačke zaljubljenosti. Kao i u izvornom djelu Rostanda, jedan lik dopisuje se s drugim, predstavljajući se kao druga osoba. U ovoj inačici djevojčica piše pisma potpisujući se kao dječak, u kojeg je njena prijateljica zaljubljena. Na kraju priznaje da je znala tko je pravi autor pisama. 

 "Tekst "I Cyrano i djevojčica" bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade", naveo je u najavi predstave Baldo. 

 U predstavi igraju mlade riječke glumice Romina Tonković i Ana Marija Brđanović, koje ističu da je ovo važan projekt koji jako pametno i decentno progovara o LGBTQ+ temi te zapravo samo naglašava ljepotu ljubavi.

 Autori scenografije su Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. 

 Tekst "I Cyrano i djevojčica" Guillerma Balda osvojio je Grand prix na Državnom natječaju za dramski tekst za kazalište za djecu Argentinskog kazališnog instituta. Tekst, a potom i tamošnja predstava višestruko su nagrađivani  u Argentini, između ostalih predstavi su dodijeljene Nagrada za najbolju predstavu za djecu i Nagrada za najbolju dramaturgiju – Premios Provinciales de Teatro (2021.), Priznanje Nacionalnog kazališnog instituta Argentine na 21. državnom natjecanju predstava za mlade (2018.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater