ZAGREB

Retrospektiva kratkih filmova Zorka Sirotića u New Yorku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njujorška filmska organizacija The New American Cinema Group u sklopu prigodnog programa u povodu 60 godina postojanja 3. lipnja donosi i retrospektivu kratkometražnih filmova hrvatskog autora Zorka Sirotića.

U sklopu programa u povodu obljetnice održat će se i retrospektive filmova osnivača organizacija The New American Cinema Group, Jonasa Mekasa i drugih, izvijestio je HAVC.

Kako se ističe u najavi, autorovi filmovi prepoznati su kao sredstvo istraživanja filmskih mogućnosti na razmeđi različitih rodova, poetika i tradicija. 

Prikazat će se njegovi filmovi "Višak popušim sam" (2015), "Kupus na lešo" (2016), "Posljednji" (2017), "Trenodija za žrtve Hirošime" (2018), "Iz lične perspektive" (2019) i "The Awakening of Jacob" (2019).

Organizaciju The New American Cinema Group, poznatu i kao The Film-Maker's Cooperative, osnovalo je 1962. godine 22 umjetnika iz New Yorka, među kojima su najistaknutiji bili Jonas Mekas, Shirley Clarke, Ken i Flo Jacobs, Andy Warhol i Jack Smith. 

Organizacijom su upravljali sami umjetnici kako bi producirali i distribuirali vlastita djela iz područja filmske avangarde, podsjeća se u najavi. 

Danas je to središnje mjesto američkog eksperimentalnog filma underground filmskog pokreta 60-ih i 70-ih, koje posjeduje najveću kolekciju avangardnih filmskih djela na svijetu s oko pet tisuća naslova, te nastavlja s promocijom alternativnog filma.

Zorko Sirotić (Zagreb, 1985.) član je Kinokluba Zagreb od 2000. godine, a 2018. završava filmsku i TV režiju (usmjerenje: dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum