ZAGREB

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich u odboru EFAD-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na virtualnom sastanku Glavne skupštine Europske agencije ravnatelja filmskih fondova i centara EFAD-a izabran je novi odbor u kojem je i ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Chris Marcich, priopćeno je u četvrtak iz HAVC-a.

Na skupštini je zaključeno da je od neophodne važnosti razviti niz preporuka koje će audiovizualnu industriju učiniti otpornijom i spremnijom iskoristiti prilike – naročito u vrijeme kad se okolnosti u audiovizualnom sektoru mijenjaju na svjetskoj razini. To će se djelovanje voditi glavnim ciljevima povećanja kulturne raznolikosti i podupiranja neovisnosti europskog audiovizualnog sektora, a bit će poduprto glavnim principima izraženima u EFAD-ovoj Strateškoj izjavi (Vision Paper) sastavljenoj u veljači ove godine, napominju iz HAVC-a.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich poručio je kako će još snažnije djelovati na ostvarivanju ciljeva na europskoj razini.

Izazovi su veliki, na nama je da osiguramo budućnost sektora, rekao je te dodao da je to pitanje i financijskih resursa i zakonodavnog okvira.

Istaknuo je kako su im prioritet posebne potrebe i interesi manjih država članica.

Novoizabrani odbor u idućih će nekoliko tjedana izabrati i novog predsjednika i potpredsjednika EFAD-a.

Članovi EFAD-a pozivali su institucije Europske unije da poduzmu mjere kako bi povijesni paket pomoći EU (Next Generation EU) doista mogao pružiti konkretnu pomoć audiovizualnom sektoru, posebice u vidu osiguravanja proračunskih sredstava i pružanja jasnih smjernica o tome kako taj paket mjera može pogodovati audiovizualnom sektoru unutar pojedinih zemalja članica. 

Trebalo bi, smatraju, pojačati program MEDIA udvostručenjem njegova budžeta potrebnog za pružanje potpora europskim koprodukcijama i njihovoj distribuciji na svih platformama. 

Također je potrebno jasnije definirati kako bi i drugi programi koje financira EU-a (Obzor Europa, Digitalna Europa, strukturni fondovi i dr.) u praksi mogli pridonijeti jačanju audiovizualnog sektora, stoji u priopćenju HAVC-a.

EFAD je pozvao zemlje članice koje imaju stratešku ulogu "zemlje podrijetla" - čime određuju pravila koja se primjenjuju u drugim članicama EU-a – da budu što ambicioznije i konkretnije kad je u pitanju definiranje podrijetla i obveznih kvota u njihovim nacionalnim zakonodavstvima, priopćili su iz HAVC-a i dodali da su pravila ključna za održavanje vidljivosti velike raznolikosti europskih djela i privlačenje veće publike.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of