ZAGREB

Rasprava u HGK o financijskoj potpori kreativnim i kulturnim industrijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je proširena sjednica Vijeća Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK na kojoj se raspravljalo o financijskoj potpori kreativnim i kulturnim industrijama te je zaključeno da će se zbog koronavirusa kreirati platforma za sva događanja.

HGK je izvijestila kako je na sjednici predsjednik Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK Tomo in der Mühlen istaknuo da klasične banke ne razumiju čime se ovakve industrije bave. "Vani je bolja potpora u tom smislu, a vidimo da su vlasnici festivalskih licenci stranci i da nam dolaze biti konkurencija na naše tržište", rekao je i pozvao da se naprave pravila igre jednaka za sve.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl podsjetio je da su kreirana dva seta mjera - prvi kao izravna pomoć pogođenim sektorima za vrijeme obustave kulturnih događanja, a drugi je strategija izlaska, odnosno prilagodba aktualnom stanju. 

Partl smatra da su kinoprikazivači jedni od najteže pogođenih, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj EU. "Trebat će dugo vremena za oporavak ove industrije", rekao je Partl. 

Predstavio je i konkretne mjere Ministarstva kulture za kreativne i kulturne industrije, kao što su dodatna sredstva za audiovizualnu djelatnost koja se financira iz HAVC-a za potrebe dodatnih produkcijskih troškova zbog epidemioloških mjera. 

U suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija osigurane su i kreditne linije za poduzetnike u kulturi temeljene na Privremenom okviru Europske komisije. Predviđeno je ukupno 300 milijuna kuna kreditnih linija za koje Vlada daje stopostotno jamstvo uz  kamatnu stopu najviše do 2 posto, napomenuo je Partl.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuo je kako je kriza pokazala koliko ovisimo jedni o drugima što primjerice pokazuje utjecaj zatvaranja ugostiteljskih objekata na zarade glazbenika.

"Dugoročno je cilj povezati ove industrije s drugim segmentima gospodarstva, poput prerađivačke, kako bismo kreirali proizvode konkurentne na svjetskom tržištu jer ne možemo ići na ekonomiju obujma, već dodanu vrijednost", rekao je . 

Poslovna tajnica Zajednice i pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić predstavila je predstojeće aktivnosti Zajednice kao što je uspostava industrije kao konkurentnoga i neovisnoga ekonomskog područje te sustavno praćenje pokazatelja, privlačenje vanjskoga kapital, uspostava platforme za modele financiranja, posebno za početnike te nastavak rada na zaštiti autorskih prava i dijaloga s institucijama, drugim strukama i znanstvenom zajednicom. 

Nenad Marčec iz ZAMP-a istaknuo je da je koncept pod kojim se mogu organizirati događanja Vlada i prihvatila, ali da se događanja svejedno ne održavaju. Organizatori se ne usude investirati, rekao je dodavši kako se pak primjećuje povećanje prihoda od onlinea te povećanje stvaralaštva. 

HGK navodi kako su se nazočni složili i da je problem što se u javnosti uvriježila misao da su noćni klubovi glavni krivci zaraze, ili barem jedni od njih.

Partl je podsjetio da je pri donošenju preporuka, kako bi se omogućilo odvijanje kulturnih događanja, određen maksimalan broj ljudi, ali i mogućnost da se za veći broj posjetitelja uz specifične uvjete konzultira Ministarstvo kulture te je pozvao sve da se obrate Ministarstvu.

Zaključeno je da je uspostava platforme ključna kako bi se riješili aktualni problemi organizatora događanja, ali i na jednom mjestu okupili dostupni modeli financiranja, godišnji pokazatelji za branšu, kao i novine u pitanju regulative važne za ovu struku.

Usuglašeno je da će HGK prijedloge za poboljšanje aktualnoga stanja, kao i dugoročne reforme poput poreznih olakšanja, razgovarati s mjerodavnim tijelima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater