RIJEKA

Rad Giovannija Morbina "Dannunzieggiare" na riječkim ulicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na oglasnim pločama i stupovima u Rijeci postavljeni su plakati s fotografijama autora Giovannija Morbina koji čine rad "Dannunzieggiare", u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Europska prijestolnica kulture i programa "Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru" riječkog MMSU.

To su tri različita plakata s portretom samog Morbina u punoj figuri. Fotografije su u smeđem sepija tonu i prizivaju osjećaj nostalgije, ali i pozivaju na otkrivanje koga te fotografije prikazuju. Naime, Morbin na njima pozira imitirajući lik Gabrielea D'Annunzija sa starih portreta.

Oponaša položaj tijela i fizionomiju, ali ne i njegovu prepoznatljivu odoru, kao oznaku osobe i pripadajućeg režima, navodi se u pojašnjenju rada iz Rijeke 2020. 

Plakati su nenaslovljeni i nepotpisani.

Giovanni Morbin rođen je 1956. godine. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, nakon završenog tečaja slikanja kod Emilija Vedove. Morbin potpuno napušta slikarski rad nakon serije "Bitumen", koja je nastajala između 1978. i 1980. godine. Od 1978. umjetnik se posvećuje istraživanju ponašanja, a performans postaje njegovo idealno sredstvo za izražavanje ideja. Paralelno s radom vezanim za ponašanje, Morbina zanima i stvaranje predmeta za svakodnevnu upotrebu, kojima pridaje vrijednost "alata".  

Morbin je koautor i supotpisnik poetske deklaracije Etica espresiva universale objavljene 1994. u dnevnim novinama „Corriere della Sera“. U studenom 1995. osnovao je Universal Surface, platformu za sve svoje akcije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini