IZLOŽBA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU ISTRE

PUTUJUĆI TRGOVCI: Izložba kao rezultat istraživanja u arhivima i na terenu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Osim robe kojom su trgovali, putujući trgovci prenosili su i razne novosti. U tom svijetu bez interneta, važna je bila živa riječ koja se prenosila od usta do usta

U Etnografskom muzeju Istre otvorena je izložba "U pokretu - o putujućim trgovcima kroz, i u Istri", na kojoj autorice Mirjana Margetić i Nikolina Rusac predstavljaju svoja istraživanja o, kako i sam naslov izložbe sugerira, trgovini i trgovanju putujućih trgovaca. Njihova kolegica Ivona Orlić rekla je kako je ova izložba rezultat istraživanja provedenih u arhivima i na terenu, a govori o putujućim trgovcima iz raznih krajeva Istre, Italije, Slovenije i Rijeke koji su pohodili naše krajeve.

Prenosili novosti

Osim robe kojom su trgovali, putujući su trgovci prenosili i razne novosti. U tom svijetu bez interneta, važna je bila živa riječ koja se prenosila od usta do usta. Prema saznanju Ivone Orlić, danas još jedino Romi prodaju robu kao putujući trgovci i to ne od kuće do kuće, već od poslovnog prostora do poslovnog prostora.

Izložba je tematski podijeljena u četiri cjeline. U prvoj "Trgovina u pokretu" autorice govore o prodavačima rukotvorina, lončarima i trgovcima stokom, ugljenom, drvom i vapnom. Druga cjelina posvećena je sajmovima koji su osim mjesta prodaje i mjesta susreta i kao takvi imaju poseban značaj ne samo za trgovinu, već i za opću kulturu.

Ženska trgovina prikazana je kao zasebna cjelina, jer poznato je da su žene uvijek vještije u predstavljanju robe i nagovaranju kupca da mu je upravo to što se nudi potrebno. Autorice analiziraju i ilegalnu trgovinu, koja je, kako je rekla Orlić, najtužnija priča o trgovini, a posljedica bijede stanovništva koje na nezakonit, pa i kriminalnim radnjama, nastoji doći do sredstava za život.

Ideja za ovu izložbu nastala je pred dvije godine na Danima rukotvorina, koji se ove godine održavaju po četvrti put, dodala je Mirjana Margetić. Namjera autorica bila je da malo "pogledaju u prošlost, da vide tko je kada tko dolazio u Istru i što je ovamo donosio. Stoga su tijekom istraživanja obišle sve sajmove u Istri na kojima su zatekle brojne izrađivače rukotvorina, kovače i prodavače vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Uz to uočile su kako sajmovi još uvijek imaju važnu društvenu ulogu.

Posjetile su i muzej u Ribnici odakle su u Istru dolazili sitari, izrađivači robe od suhog šiblja, poput sita i rešeta. Na kraju je Nikolina Rusac zahvalila svim koji su pomogli u realizaciji ove izložbe.

Zanimljiva izložba

Izložbu je otvorio Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, zadovoljan što smo, kako je rekao, uspjeli krenuti u život. Doduše dio ljetnih manifestacija bio je "zamrznut", ali popuštanjem mjera sve se nekako vraća u uobičajene tokove. Stoga ga veseli još jedna zanimljiva izložba Etnografskog muzeja Istre koja se otvara uz Dane rukotvorina, pa vjeruje kako će sve to privući publiku u muzej.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater