ZAGREB

Prvijenac Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" premijerno u Sarajevu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Debitantski dugometražni igrani film Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" premijerno će se prikazati u četvrtak, 18. kolovoza, u glavnom natjecateljskom programu na Sarajevo Film Festivalu . 

Na nedavnom Filmskom festivalu u Locarnu film je u programu Concorso Cineasti del presente, nagrađen za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala.

Time je postao prvi hrvatski filmski naslov od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade, ističe se u najavi.

Nastao je u produkciji Pipsera, uz režiju Lerotić potpisuje scenarij, a on je i glavni glumac u filmu. Glume još Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. 

Film progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici jedne obitelji, a radnja je reducirana na ono najakutnije - spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Po njegovim riječima, iako nas film suočava s uznemirujućom nemoći bolesnika, obitelji, sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ona nije glavna tema filma jer bolest funkcionira više kao simbol; kao stranac koji se pojavljuje u obitelji i mijenjajući svakodnevicu postavlja zametnuta pitanja: do koje mjere možemo kontrolirati život, kome se možemo obratiti za pomoć kad izgubimo kontrolu i na koncu - koliko nam je smrt blizu? 

Kaže da ga kao autora čak na neki način fascinira da je užas koji mu se dogodio uopće moguć jer do tog događaja nije bio svjestan da stvari mogu tako brzo, tako radikalno, bez ikakve najave i objašnjenja izmaći kontroli.

Goran Markoviće napomenuo je kako ga je, kad je pročitao scenarij, preplavila nužnost da se ta priča ispriča jer je tema važna, a nagrade vidi kao potvrdu da tu važnost prepoznaju i drugi.

Producentica filma Miljenka Čogelja kaže kako su je u Locarnu dojmili interes za film, razumijevanje i emocije koje su se izlile prema nama nakon premijere, kao i podrška cijelog festivala, selektora, te na kraju i žirija. 

Hrvatski koproducenti Zelena zraka, a slovenski December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of