OPATIJA

Prvi Kvarnerski filmski susreti u Opatiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Audiovizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dobru budućnost, a film je razvojni potencijal Hrvatske, istaknuto je u petak u Opatiji na prvom skupu Kvarnerski filmski susreti posvećenom snimanju filmova na području Hrvatske i posebno Primorsko-goranske županije.

Ravnateljica Art-kina Rijeka Slobodanka Mišković istaknula je u ime organizatora, Kvarnerske filmske komisije, da je film razvojni potencijal Hrvatske, ne samo ekonomski, nego i za kulturni i društveni razvoj. Za ostvarenje toga važno je znanje, talent, poticajno radno okruženje i suradnja kao ključ uspjeha, rekla je.

Ocijenila je da su mogućnosti razvoja te djelatnosti u Hrvatskoj velike, s obzirom na rast filmske i televizijske produkcije u svijetu.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Chris Marcich ustvrdio je da je program poticaja za snimanje u Hrvatskoj donio velik učinak i na području turizma, koji je vidljiv dugo nakon samog snimanja.

Program, kojim se odobrava povrat od 25 posto ukupnih opravdanih troškova snimanja, zamišljen je i za poticanje domaće proizvodnje, a to se tek donekle ostvarilo, rekao je Marcich. Kako bi se poboljšao taj segment, HAVC predlaže da u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima ostvari povećanje poticaja na 30 posto, s time da bi se tri posto ukupnog iznosa namijenilo domaćoj proizvodnji.

Marcich je ustvrdio da se u Hrvatskoj treba više usmjeriti na snimanje serija. Istaknuo je da se HAVC okreće i prema gaming industriji, kao jednom od oblika audiovizualnog stvaralaštva.

"Optimist sam, smatram da audiovizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dobru budućnost", zaključio je ravnatelj HAVC-a.

Ideju povećanja poticaja pozdravio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. Naglasio je da je od uvođenja sustava poticaja 2011. godine, u Hrvatskoj ostvarena 1,3 milijarda kuna potrošnje vezane uz snimanje filmskih i TV projekata. Napomenuo je da se istražuju nove mogućnosti financiranja filmske industrije.

Uz program poticaja do sada je u Hrvatskoj ostvareno 95 projekata. Procijenjeno je da svaka kuna poticaja rezultira s 11,6 kuna gospodarskog učinka, navedeno je na skupu.

Prošle godine je temeljem ovog programa zarađeno 195,8 milijuna kuna od snimanja, uz još 22 milijuna kuna naplaćenog poreza, a filmske i TV ekipe su ostvarile 53 tisuće noćenja u hotelima.

Sudionike su pozdravili i gradonačelnici Rijeke Marko Filipović te Opatije Fernando Kirigin kao i zamjenik župana PGŽ Petar Mamula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum