Galerija C4 Arheološkog muzeja Istre

PROZOR U PROŠLOST Na stolu rimskih careva, vojnika i pučana

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Nakon uklanjanja tehničkih poteškoća otvorena je izložba "Prozor u prošlost" Arheološkog muzeja Istre u Puli pod nazivom "Na stolu rimskih careva, vojnika i pučana. Staklene rebraste zdjele", autorice Aske Šopar, koja se u Galeriji C4 može pogledati do 26. srpnja.

Iz fundusa antičke zbirke za ovu prigodu odabrano je šest staklenih rebrastih zdjela koje pričaju priču o ovom omiljenom tipu ranocarskog stolnog posuđa. Popularnost zacijelo mogu zahvaliti svojim pozitivnim i kvalitetnim svojstvima (debele i čvrste stjenke, kompaktan oblik prikladan za transport i dr.), s toga ne čudi veliki broj pronađenih rebrastih zdjela diljem i izvan granica Rimskog Carstva.

- Osnovnu formu ovih zdjela čini polukružno tijelo s vanjske strane ukrašeno plastičnim rebrima koja se pružaju od oboda do dna. Razlikuju se plitka i duboka varijanta te zdjele rađene od polikromna stakla u mozaik tehnici, zatim monokromno intenzivno obojani kao i monokromno prirodno obojani primjerci. Proizvodnja rebrastih zdjela započela je na prostoru istočnog Mediterana pri kraju 1. st. pr. Kr., ali ubrzo su italske radionice preuzele vodeću ulogu. Razdoblje najveće popularnosti i produkcije je u 1. st. poslije Krista, a zatim proizvodnja opada. Prezentirani primjerci rad su italskih radionica 1. stoljeća, veli autorica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom