VARAŽDIN

Promocijom monografije završile 50. Varaždinske barokne večeri

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Promocijom monografije "Varaždinske barokne večeri - 50 festivalskih godina", u ponedjeljak je u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK završilo jubilarno 50. izdanje festivala barokne glazbe u Varaždinu.

Tijekom desetodnevnog festivala na koncertima održanim u Varaždinu te okolnim gradovima nastupio je niz hrvatskih glazbenika europskog i svjetskog ugleda, a organiziran je i popratni program pod nazivom Total baroque.

"Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri nezapamćen su doseg u povijesti festivala jer živimo u vremenima koja nam nisu bila sklona, vremenima velikih izazova i promjena", kazao je ravnatelj festivala Davor Bobić.

"Velikih 50 godišta. Festival su stvorili ljudi prije nas i jako je bitno da znamo cijeniti naše prethodnike jer na tome se gradi tradicija, kulturološka svijest jednog grada, jedne države", istaknuo je Bobić uoči predstavljanja monografije.

VBV nisu samo koncerti i popratni programi, već je važan dio i svojevrsna ostavština nakon svakog festivala, ustvrdio je ravnatelj varaždinskog Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

"Svih 50 godina brinemo i o notnoj arhivi, ostavštini, baštini baroka u Hrvatskoj, istraživanjima i izdavaštvu u smislu diskografije, izdavanja nota i izdavaštvu u knjigama. Jedna od njih je monografija koja obuhvaća priču o 50 godina jednog festivala, ljudima koji su radili taj festival i kojima se duboko klanjam", kazao je Rojnik dodavši da monografija obuhvaća brojne faktografije, činjenice i fotografije.

Urednik monografije Ernest Fišer dodao je da je broj podataka u monografiji zastrašujuć. "Pripremiti i urediti takvu knjigu, gdje imate više od 20 različitih suradnika koji su napisali tekstove, imate na gotovo 100 stranica diskografiju i sve programe godišnje, a i svi koncerti koji su održani su opisani", rekao je.

Fišer je podsjetio da je prva monografija festivala napravljena prije 25 godina te da je ovoga puta naglasak na hrvatskim ansamblima, solistima i Varaždincima koji su na bilo koji način zadužili barokne večeri.

"Tko god će sljedećih 25 do 50 godina pisati o Baroknim večerima, istraživati glazbenu baroknu baštinu Varaždina, Hrvatske, neće moći preskočiti tu knjigu", zaključio je urednik monografije.

Jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri zbog epidemiološke situacije bile su programski drugačije od svih dosadašnjih, a već se sad razmišlja o tome kako će se organizirati sljedeći festival. Prema riječima ravnatelja festivala, napravljene su dvije varijante programa. Bude li i dalje problema s Covidom, zemlja partner VBV-a bit će Slovenija koja je već poslala program, ali postoji i alternativa.

"Druga je opcija Republika Irska. Njihov koncept je fenomenalan, od njihovih plesnih grupa do glazbe Kelta. Njihov najbolji irski barokni orkestar dao je nekoliko fenomenalnih ideja, preporuka i prijedloga", otkrio je Bobić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum