ZAGREB

Projekt "Okolo" na zagrebačkim ulicama od 20. do 30. kolovoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt "Okolo“ od 20. do 30. kolovoza na zagrebačke ulice ponovno donosi suvremenu umjetnost, street art intervencije i instalacije, približavajući ih tako široj publici.

Postavljanjem radova u gradski krajolik po peti put oživjet će se javne prostore na kojima se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada, ističe se u najavi projekta, ostvarenog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. 

Javni prostor tako postaje umjetnička galerija na otvorenom, smještena u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada.

U prvom planu su lokalni umjetnici, njihov osobni doživljaj i vizija grada, a jedan od njih ove je godine  Lonac, afirmirano ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni.

Njegovi fotorealistični murali uvrštavaju se među najbolje na svijetu, a jedan od njih niknut će i u Zagrebu - nastavno na njegov rad iz Danske, prikazat će portret osobe u pastelnim bojama. 

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajuc´i konzumerizam, poplavu klisˇeja, suvremenih fetisˇa i svijet luksuza, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić.

Kipar i multimedijalni umjetnik Vitar Drinković pripremit će virtualnu izložbu, kojom kroz odnos stvarnog i virtualnog istražuje percepciju umjetnosti u javnom prostoru, a umjetnica Ana Sladetić će s AR tehnologijom prolaznicima otkriti još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici, s 3D-isprintanim minijaturama.

Matej Vuković će se baviti međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi, Mia Orsag donosi konceptualni rad koji poziva na promisˇljanje o svakodnevnim zˇivotnim potrebama, a u fokusu rada Ane Marije Maravić su šarene zmije i podsjetnik na njihovu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života. 

Dizajnerice i scenografkinje Stella Leboš i Iva Rodić-Novak multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas ističu razne perspektive stvarnosti, dok će dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica meduzama dati ulogu dekora urbanih elemenata. 

U nizu dosad ostvarenih radova u projektu pamte se, među ostalim, crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir.

Organizatorice projekta su "Nas dve" - Ana Mikin i Tina Kovačićek, a podupiru ga Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini