IZLOŽBA GRAFIKA

Prezentacija Omo Reader aplikacije večeras u Galeriji HUIU: APLIKACIJA ZA OSOBE S DISLEKSIJOM


Disleksija zahvaća deset posto populacije, a imali su je Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Anthony Hopkins, Winston Churchill, kao i naš glumac Bojan Navojec

Uz otvorenje izložbe grafika večeras u 19 sati u pulskoj Galeriji HUiU-a, u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) i OmoLabom, laboratorijem za vizualne komunikacije, posjetiteljima će se predstaviti OMO Reader aplikaciju za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. OmoType font sustav, s 52 inačica, jednostavno je prilagoditi osobnim preferencijama unutar OmoReader aplikacije.

Inicijator projekta, Petar Reić iz Splita veli da su oblikovali OmoTypoe font sustav visoke čitljivosti i mogućnosti prilagodbe individualnim potrebama korisnika. Ovim projektom on se počeo baviti prije pet godina, kad je ustanovljeno da mu kćerka ima disleksiju, a postojeći fontovi slova nisu ni učinkovitošću ni korisničkim iskustvom odgovorili na probleme osoba s takvim poremećajima čitanja.

Prema nekim izvještajima, problem disleksije zahvaća deset posto populacije, što znači da jedno od desetero djece može imati disleksiju. Imali su je Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Anthony Hopkins, Winston Churchill, ali i naš glumac Bojan Navojec. Disleksija nije bolest nego poremećaj koji se očitava kao poteškoća kod čitanja i pisanja (iako ljudi imaju uredne ili iznadprosječne kognitivne sposobnosti) koja se javlja kod oko deset posto ljudi.

Osim pune afirmacije OmoType font sustava, OmoReader aplikacija nudi i niz značajki koje olakšavaju čitanje i učenje (rastavljanje na slogove, funkcija rastavljanja riječi na slogove pomaže ispravnom čitanju, detekciji slogova te doprinosi ritmu čitanja, pogotovo kod višesložnih riječi, lakše i brže čitanje, uključivanje linija u pozadini teksta koja olakšava praćenje retka, dok njihova animacija pospješuje fokus i brzinu čitanja). Kroz OmoReader dostupne su eLektire, baza besplatnih elektroničkih knjiga s više od 200 naslova. (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter