RIJEKA

Premijera predstave "Vježbanje života - drugi put"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava "Vježbanje života - drugi put" u režiji Marina Blaževića izvedena je premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu.

Temelji se na kultnoj riječkoj predstavi "Vježbanje života", izvedenoj premijerno u Rijeci prije 30 godina, prema istoimenom romanu Nedjeljka Fabrija, u režiji Georgija Para i dramatizaciji Darka Gašparovića. Govori o povijesnim zbivanjima u Rijeci u 19. i 20. stoljeću i o njihovu utjecaju na život hrvatskih i talijanskih porodica.

Kako je istaknuo u najavi predstave Blažević, nova predstava nije ni obnova ni rekonstrukcija prve predstave. Kako je pojašnjeno, to je "predstava koja ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan i kritički, s predstavom Fabrija, Gašparovića i Para, a usto predlaže pristup romanu i njegovoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena".

 Marin Blažević je, uz Luciju Klarić, Maju Ležaić i Nikolinu Rafaj i autor dramaturgije. 

 "Vježbanje života - drugi put" nose ženski likovi i glumice, koje se pojavljuju u svojim ulogama, ali predstavljaju i sebe, s autorskim autobiografskim tekstovima. U glavnim ulogama su Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan te Mira Furlan, čija je osobna priča dodana izvornom tekstu "Vježbanja života".

Na sceni se pojavljuje i književnica Daša Drndić u tumačenju Tanje Smoje, a u ostalim ulogama su  Elis Lovrić, Jelena Lopatić, Aleksandar Cvjetković, Mirko Soldano, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo i još niz glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved a koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak.

Ova predstava se trebala premijerno izvesti u ožujku i bila je gotovo potpuno pripremljena kad su uvedene mjere zaštite od koronavirusa te je kazalište zatvoreno.  

 "Vježbanje života - drugi put" izvodi se u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter