VARAŽDIN

Premijera komedije „Cigle svete Elizabete”

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u subotu je premijerno izvedena kajkavska komedija „Cigle svete Elizabete”, redatelja Krešimira Dolenčića.

Predstava je zasnovana na legendi prema kojoj je sv. Franjo Asiški na putovanju Hrvatskom prema Ugarskoj posjetio kraljicu Elizabetu Ugarsku u dvorcu od kojeg su ostale samo cigle. Tada je nastala legenda da je sveti Franjo, propovijedajući Vrapčancima i čuvši njihov govor, odao najljepšu pohvalu kajkavskom jeziku rekavši: „Joj, vi cvrkućete kak vrapci!“ Postoji i druga priča o nastanku imena mjesta, a ona kaže kako je Sveti Franjo, prolazeći kroz Vrapče, imao neugodnosti jer su ga djeca gađala kamenjem. To ga je, kaže priča, toliko razbjesnilo da je opsovao: „O, deca, vrabec vas dal!“. Kako god bilo, Vrapčanci se slažu kako je upravo Sveti Franjo zaslužan za ime njihova mjesta.

Kroz priču o osamsto godina starom zidu koji je seljaku Ivanu Lončaru izvor mnogih komunikacijskih problema, autori teksta Vid Balog i Goran Vrbanić provlače svakodnevne teme, a junaci predstave svoje probleme rješavaju na njima svojstven način.

„Jedan zid star osamsto godina nije samo predmet prepucavanja raznih službi i ministarstava međudržavnih, nego isto tako, nekim čudnim slijedom okolnosti, postaje jako bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata, kao što su hidrocentrale itd.”, rekao je redatelj Dolenčić.

Dodao je da unutar toga seljak Lončar prestaje biti glavno lice komada.

„On jadan, vidjevši što se sve događa, jedino što mu padne napamet je da taj zid diže u zrak”, kazao je.

Dolenčić je istaknuo da je period u kojem je radio s glumcima bio prilično kratak, s vrlo intenzivnim probama koje su trajale po cijeli dan, ponajprije zbog, kako je kazao, kulturne izolacije i epidemioloških mjera. Upravo zbog tih mjera, za premijeru predstave „Cigle svete Elizabete” u prodaji je umjesto uobičajenih 300, bilo svega 195 ulaznica.

U predstavi koju su autori nazvali „veselim igrokazom o koječemu” glume Robert Plemić, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Darko Plovanić, Jakov Jozić, Denis Bosak, Nikša Eldan, Vid Balog, Matko Buvač, Zdenko Brlek, Marinko Prga, Elizabeta Brodić i Mladen Jerneić Grof Erdödy. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, a skladatelj Ivan Josip Skender.

Reprizne izvedbe komedije „Cigle svete Elizabete” najavljene su za nedjelju, 18. listopada, te petak, 30. listopada.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini