KOTOR

Predstavljena knjiga "Muljanski kantual“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga "Muljanski kantual“ urednika don Roberta Tonsatija, predstavljena je utorak u crkvi BDM Pomoćnice kršćana - Svetište bl. Gracije iz Mula, u kojoj su objavljene sakupljene kompozicije franjevca o. Konrada Eberta, napisane u Boki kotorskoj za župu Muo prije više od 130 godina.

Muljanski kantual je predstavljen nakon mise koju je predvodio kotorski biskup, mons. Ivan Štironja, povodom blagdana BDM Pomoćnice kršćana,  a pjevački ansambl iz Zagreba pod vođstvom maestra Roberta Homena, dirigenta i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, uz pratnju Nevena Kraljića, orguljaša Zagrebačke Prvostolnice izveo je dio skladbi objavljenih u Kantualu.

Vrijedne kompozicije posjetioci su čuli po prvi put na mjestu za koje su izvorno nastale u crkvi Pomoćnice Kršćana i kontekstu liturgije, izvedena je i Missa Auxilium Christianorum (Misa Pomoćnice kršćana), komponirana za muljansku župnu crkvu i njezin tadašnji Hrvatski zbor „Zvonimir“.

Kantual (lat. cantuale) označava zbornik ili zbirku crkvenih pjesama ili skladbi kojom se služe crkveni glazbenici i orguljaši.Franjevac O. Ebert, gvardijan samostana na Prčanju, glazbena je djela napisao za potrebe same župe Muo u kojoj je na poziv tadašnjeg župnika don Antona Kosovića uspio osnovati muški zbor te mješoviti orkestar i organizirati temeljitu glazbenu naobrazbu, a sve u povodu službene beatifikacije bl. Gracije, bokeljskog blaženika rođenog na Mulu.

Svrha izdanja je, osobito u vremenu kada se duhovna baština bokeljskih Hrvata odveć često umanjuje, iskrivljuje i zatire, po riječima urednika don Roberta Tonstija je "restitucija jednog iznenađujuće bogatog i iznimno važno dijela duhovne i glazbene povijesti Mula i Boke kotorske sa željom da se sadašnji žitelji mjesta prisjete svoje povijesti, a naraštaji koji dolaze, te svi zainteresirani za crkvenu glazbu našeg podneblja, dobiju pristup ovom blagu duhovnosti, vjere i umjetnosti.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, Marija Mihaliček, kazala je da „Muljanski kantual“ je nositelj autentičnih vrijednosti glazbene baštine u riznici duhovne kulture prvaka Boke. Donosi transkribirane notne zapise, koji će sada čitljivi, potaknuti muzikologe na daljnja tumačenja, a skladbe biti izvođene na Mulu i drugdje, dodala je.

Dirigent Robert Homen, izrazio je zadovoljstvo što mu je povjereno proučavanje partitura koje je sakupio don Robert Tonsati. ""Siguran sam da postoje skladbe koje treba otkrivati, za mene je ovo povjesni momenat, i nadam se da će ove skladbe i dalje živjeti i izvoditi“, kazao je.

Muljanski kantual je objavljen financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Zagreba, Kotorske biskupije i Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of