ZAGREB

Predstavljena knjiga Adrijana Vuksanovića „Dvije trećine“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zbirka pjesama hrvatskoga književnika iz Boke kotorske u Crnoj Gori Adrijana Vuksanovića „Dvije trećine“ predstavljena je u četvrtak u Hrvatskoj kulturnoj zakladi - Hrvatsko slovo u Zagrebu.

O knjizi su govorili književnik Stjepan Šešelj, predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Đuro Vidmarović, autor Adrijan Vuksanović, a tekst voditeljice Inozemne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu Željke Lovrenčić pročitala je zadarska sveučilišna profesorica Vanda Babić.

Po Šešeljevim riječima Vuksanović je, premda je riječ o prvoj zbirci pjesama, vrlo ozbiljan i darovit pjesnik.

Vuksanović je nositelj, ocijenio je Deković, pisane riječi Hrvata u Boki kotorskoj i Crnoj Gori. Njegovo književno djelo održava tradiciju hrvatskoga stvaranja u Boki kotorskoj, rekao je predsjednik HNV-a Crne Gore.

Vidmarović smatra kako je Vukasnović pjesnik kršćanskoga nadahnuća, jezik mu je gibak i melodiozan. Pjesnika fascinira šutnja, napomenuo je dodavši kako on pjeva o povijesti kulturi svoga naroda u Boki.

Po riječima Željke Lovrenčić Vuksanović je obećavajuće pjesničko ime izvan granica Republike Hrvatske.

Knjiga je ispjevana u nekoliko pjesničkih ciklusa, a mogli bi se podijeliti, smatra Lovrenčić, na postmodernističke i cikluse s tradicionalnim motivima.

Meni je, istaknuo je Vuksanović, grijeh spavati u Zagrebu jer je Zagreb mjesto gdje se lijevaju sve hrvatske silnice. U svojim pjesmama pišem o sebi i uzorima koji me potiču na život, naglasio je.

Predstavljanju knjige nazočila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Zbirku pjesama  „Dvije trećine“ (95 str.) objavili su Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo iz Zagreba i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore . U knjizi je objavljena 81 pjesma koje su podijeljene u tri pjesnička ciklusa.

 Adrijan Vuksanović rođen je 1980. u Kotoru, a živi u Tivtu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici. Predsjednik je jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori - Hrvatske građanske inicijative i zastupnik je u Skupštini Crne Gore. Ovo mu je prva zbirka pjesama.   


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater