ZAGREB

"Porijeklo" Amina Maaloufa u izdanju Naklade Ljevak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je roman "Porijeklo" Amina Maaloufa, remek-djelo jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta i francuske književnosti u prijevodu Ivane Šojat.

Amin Maalouf smatra se jednim od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta. U svoje romane plete izvanredne priče, miješajući povijesne događaje, romantičnu ljubav, fantaziju i maštu, pri čemu u osnovi svih tih dobro osmišljenih djela leži duboki element filozofskog i psihološkog istraživanja prirode i stanja suvremenog čovjeka.

Rođen u Libanonu 1949. godine, u Francuskoj živi od 1976. Autor je sedam romana, "Léon Afrikanac", "Samarkand", "Vrtovi svjetla", "Prvo stoljeće nakon Béatrice", "Stijena Taniosa" (Nagrada Goncourt 1993.), "Ljestve Levanta" i "Baldassareova plovidba". Objavio je i djela "Križarski pohodi viđeni očima Arapa", "Pogubni identiteti", te opernu knjižicu "Ljubav izdaleka". Godine 1993. dobio je Goncourtovu nagradu, kao i nagradu Princa od Asturije 2010. godine za književnost. Član je Francuske akademije. Djela su mu prevedena na trideset sedam jezika.

Njegova knjiga "Porijeklo" veličanstvena je odiseja, poetska saga o vlastitoj obitelji u kojoj autor priziva kolektivno sjećanje i uskrsava sudbinu "plemena" Maalouf, sudbinu koja ih je iz Libanona razbacala diljem svijeta – sve do Amerike i Kube.

U toj pustolovini koja obuhvaća više od jednog stoljeća, Maalouf priziva mrtve, žive, pretke, duhove; istražuje njihovu legendu; slijedi ih kroz posmrtni hropac Osmanskoga Carstva; promatra tu dijasporu sastavljenu od mistika, slobodnih zidara, profesora, trgovaca, sanjara-poliglota i kozmopolita. Obiteljska odanost prije svega vezana je za libanonsko planinsko selo, a iz toga se mogu razlučiti razne obveze prema obitelji, vjeri, regiji, državi, jeziku, poslu, poeziji i razmišljanju.

Maaloufovi su donekle označeni progonstvom kao važnim iskustvom, no to nije bilo samo puki gubitak kuće za kojim se beskrajno žali. Amin Maalouf zna da njihova grozničava krv teče njegovim žilama. A zna i da bi njegov vlastiti životni put bio uzaludan kad svojim pisanjem i srcem ne bi bio vjeran tom blistavom rodoslovlju.

"Autentičan roman? Freska isklesana u samoj povijesti? Obiteljske tajne? Ovo 'Porijeklo' je doista veličanstvena založnica. Istodobno je i duga i uzvišena molitva. Ljubavna pjesma posvećena jednoj obitelji koja je zapravo jedina domovina ovom pismu u egzilu", ističu iz Naklade Ljevak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini