ZAGREB

"Pod udarom zakona" otvara veliku retrospektivu Jima Jarmuscha

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kultnim filmom "Pod udarom zakona" u četvrtak, 27. siječnja u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje velika retrospektiva američkog nezavisnog autora Jima Jarmuscha.

Do srijede, 2. veljače, prikazat će se jedanaest njegovih dugometražnih igranih filmova, od klasika s početka karijere "Čudnije od raja" i "Noć na zemlji" do novijih "Slomljeni cvjetovi", "Samo ljubavnici preživljavaju" i "Paterson".

Film "Pod udarom zakona" iz 1986., koji je mnoge uveo u Jarmuschev jedinstven i čaroban svijet, humorna je drama s trojicom neobičnih protagonista koji bježe iz zatvora (Tom Waits, John Lurie i Roberto Benigni). 

"Suigra njih trojice, kroz opreku neraspoloženih, suzdržanih i šutljivih Waitsa i Lurieja te blagoglagoljivog i vedrog Benignija, doista je fascinantna", kažu iz Tuškanca. John Lurie napisao je i glazbu za film, a pamte se i pjesme s legendarnog albuma Toma Waitsa "Rain Dogs".

Idući dan na programu je "Put samuraja" (1999), jedan od Jarmuschevih najboljih filmova koji je sam nazvao gangsterskim hip-hop samurajskim 'eastern' vesternom. Glavnu ulogu tumači Forest Whitaker, a poput žanrovskog određenja filma, i za glavni lik je karakteristična složenost - u sebi spaja afroameričkog gangstu i japanskog samuraja, a pokazuje i ekološku osviještenost te sklonost multikulturalnosti.

Iste večeri bit će prikazan film "Slomljeni cvjetovi" (2005), u kojem se kroz jednostavnu priču u formi filma ceste propituje egzistencijalno stanje društvenih samoizopćenika, kulturni i medijski okoliš Amerike u svojoj raznovrsnosti i implicitnoj nametljivosti te priroda žanra (ovaj put detektivskog trilera).

Za subotu je najavljen film "Kava i cigarete", sastavljen od zasebnih vinjeta u kojima se slavne osobe, glumeći polufikcionalizirane verzije sebe, susreću u ugostiteljskom objektu. Te je kratke filmove počeo snimati 1986. godine, a 2003. je napravio dugometražni omnibus od jedanaest epizoda, u kojima se pojavljuju Roberto Benigni, Steve Buscemi, Tom Waits, Iggy Pop, Cate Blanchett i drugi.

U subotu će se prikazati i humorno-dramska varijacija vampirskog podžanra "Samo ljubavnici preživljavaju" (2013), s Tildom Swinton i Tomom Hiddlestonom u glavnim ulogama.

Uslijedit će "Noć na zemlji" (1991), u čijem su središtu njegovi omiljeni motivi – komunikacija, odnosno problemi u komunikaciji, na individualnoj i kolektivnoj razini.

Program se nastavlja i idući tjedan, filmom "Čudnije od raja" (1984), koji je imao odličan odjek i afirmirao ga. Iako mu nije bio prvijenac, film je u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom za najbolji debi, u Locarnu je dobio Zlatnog leoparda za najbolji film, a na Sundanceu specijalnu nagradu žirija.

Iste večeri u programu je "Paterson" (2016), film koji je lansirao karijeru Adama Drivera, u ulozi vozača autobusa i zaljubljenika u poeziju. Pritom mu je glavni pjesnički orijentir slavni američki modernist William Carlos Williams, autor poeme Paterson.

Za filmski omnibus "Tajanstveni vlak" (1989) koji slijedi u utorak, Jarmusch je pisao scenarij inspiriran književnim nasljeđem Jeffreyja Chaucera, talijanskim epizodičnim filmovima i japanskim filmovima o duhovima.

U filmu se, između ostalih, pojavljuju Joe Strummer iz The Clash i legendarni blueser Screamin' Jay Hawkins, a među suradnicima su ponovno John Lurie koji je napisao glazbu i Robby Müller kao direktor fotografije. Film je imao premijeru u Cannesu gdje je nagrađen za najbolji umjetnički doprinos.

Jarmuschev prvijenac "Neprekidni praznici" (1980), koji je sam napisao, producirao, režirao i montirao, postavljajući kamen temeljac američkom nezavisnom filmu 1980-ih, kao jednom od najznačajnijih fenomena svjetske kinematografije tog desetljeća, također se prikazuje u utorak.

Retrospektivu u srijedu, 2. veljače, zatvara revizionistički vestern "Mrtav čovjek" (1995) u kojem je mit o američkoj granici podvrgnut brojnim inverzijama te poništenju metafizičkim putovanjem u smrt. Tim je filmom počela nova etapa u njegovu opusu, obilježena filmovima sumorna i liričnija ugođaja, meditativne i onostrane sugestije, ističu iz Tuškanca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum