ZAGREB

Počinje filmski dio festivala Ja bih 5 dana Sarajeva u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatskom premijerom filma "Simpatija za đavola" Guillaumea de Fontenaya u zagrebačkom kinu Kinoteka u srijedu počinje filmski dio tradicionalnog festivala Ja bih 5 dana Sarajeva u Zagrebu.  

Film "Simpatija za đavola", prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, nastao je prema romanu kontroverznog francuskog novinara i ratnog reportera Paula Marchanda.  Film prati njegovu životnu priču, u kojoj ljubav s lijepom Sarajkom Slobodankom Bobom Lizdek, koja mu spašava život, ima posebno mjesto.

Festival se nastavlja filmom "Šavovi" Miroslava Terzića, regionalnom koprodukcijom prema scenariju Elme Tataragić, baziranom na istinitom događaju o krađi tisuće novorođene djece u Srbiji tijekom nekoliko desetljeća.

Filmski dio programa završava s nagrađivana dokumentarna filma Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega " Ljudi koji su sadili drveće" za koji je scenarij napisao poznati književnik Josip Mlakić i film "Sestre“.

Josip Mlakić pisac, scenarist, dobitnik brojnih književnih i filmskih nagrada gost je festivala  u Coolturnoj špici, koju će moderirati filmski kritičar i suradnik Hrvoje Pukšec, a sudjeluje i  glumac Dragan Despot.  

Program Coolturne špice nastavlja se koncertom na kojemu će se, uz Mladena Barakovića, Hrvoja Gallera i Brunu Matić, predstaviti Melita Lovričević, samostalna umjetnica, glazbenica, vokalistica i autorica.

U okviru festivala u Galerij Klovićevi dvori postavljena je izložba "Memento" Amera Mržljaka, docenta Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva.

U godini kada HKD Napredak proslavlja 30 godina od obnove rada, festival Ja BiH 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020., predstavlja nastavak 10 godišnje suradnje s Udruženjem za promociju kulture i umjetnosti “ja bih“, koji su s Napretkovim kulturnim centrom organizatori festivala.

"U svojim nastojanjima da i dalje širimo optimizam i gradimo mostove prijateljstva i umjetnosti, unatoč izvanrednim vremenima, nismo  mogli odustati", poručili su organizatori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini