Knjiga Neila deGrassea Tysona

PISMA JEDNOG ASTROFIZIČARA Pitanja znanosti, filozofije, vjere, pojedinaca i društva

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pisma jednog astrofizicara

Pisma jednog astrofizicara


Izdavačka kuća Znanje objavila je "Pisma jednog astrofizičara", novi uradak Neila deGrassea Tysona, jednog od najkarizmatičnijih znanstvenika današnjice i autora uspješnice "Astrofizika za ljude u žurbi".

"Pisma jednog astrofizičara" zbirka je odabranih prepiski znanstvenika s njegovom publikom, gotovo potpunim neznancima, prikupljenih u razdoblju od skoro dva desetljeća.

Pisma se dotiču znanosti, filozofije, vjere, pojedinaca i društva te adresiraju pitanja i teme o kojima razmišljaju svi oni koji osjećaju potrebu za razumijevanjem sebe, svog mjesta na ovom svijetu, ali i u svemiru.

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson okuplja jednu od najvećih svjetskih skupina online pratitelja svojim fascinantnim, lako razumljivim uvidima u znanost i svemir. Oslanjajući se na kozmičku perspektivu, Tyson se u zbirci od stotinjak pisama osvrće na poduži niz pitanja o znanosti, vjeri, filozofiji, životu i, naravno, Plutonu.

Kako je navedeno u prezentaciji knjige, "njegovi jezgroviti, promišljeni, gorljivi i često smiješni odgovori odraz su njegove popularnosti i položaja vodećeg promicatelja astrofizike i znanosti općenito".

Tysonov bestseler "Astrofizika za ljude u žurbi" iz 2017. godine milijunima je čitatelja ponudio znanstvena, a opet lako shvatljiva saznanja o svemiru. Dosad najotvorenije i najintimnije Tysonovo pisano djelo, "Pisma jednog astrofizičara" uvodi čitatelje u novu osobnu dimenziju Tysonove potrage za istraživanjem čovjekova mjesta u kozmosu.

"Briljantno… Tysonove knjige nadahnut će čak i one čitatelje koji nisu skloni znanstvenoj literaturi", navodi Booklist u svojoj recenziji.

Neil deGrasse Tyson američki je znanstvenik, pisac i moderator nekolicine televizijskih emisija koje javnosti nastoje približiti saznanja o svemiru te popularizirati astrofiziku i znanost općenito. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u njujorškim školama gdje je pohađao znamenitu Bronx High School of Science. Diplomu iz fizike stekao je na Harvardovu sveučilištu, a titulu doktora znanosti iz područja astrofizike na Sveučilištu Columbia. U razdoblju od 1991. do 1994., sudjelovao je kao znanstveni suradnik u postdoktorskim istraživanjima na Sveučilištu Princeton, a 1994. pridružio se radnom timu Haydenova planetarija gdje 1996. postaje ravnatelj. Autor je više popularno-znanstvenih knjiga od kojih je na hrvatskom jeziku u nakladi Znanja objavljena njegova svjetska uspješnica "Astrofizika za ljude u žurbi. Prijevod potpisuje Ruđer Jeny.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of