POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ U PULI

OTVORENA IZLOŽBA "VALVASOR U ISTRI": Istarski kašteli jedan su od istarskih brendova

Uz izložbu posvećenu Valvasoru, Povijesni i pomorski muzej Istre bit će domaćin i velikoj multimedijalnoj izložbi "Fortifikacijski sustav Pule", koja će na Kaštelu biti otvorena 14. srpnja, dok će srpanjska događanja posvećena kaštelima biti zaokružena velikom izložbom "Istarski kašteli" autora dr. Josipa Višnjića koja će od 29. srpnja biti otvorena u Svetim srcima

| Autor: Milan Pavlović
Snimio Duško Marušić ČIČI

Snimio Duško Marušić ČIČI


U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli svečano je otvorena velika izložba "Valvasor u Istri - 333 godina od tiskanja knjige Slava vojvodine Kranjske" što je prvi u nizu srpanjskih događanja kojima se u fokusu nalaze istarski kašteli kao izuzetno značajan dio kulturno povijesne baštine ovih prostora.

Radi se o knjizi iz 1689. godine, ispisanoj na 3.532 stranice s 24 priloga i 528 bakroreza, koja sadrži obilje povijesnih, geografskih, etnografskih i drugih podataka o povijesnoj pokrajini Kranjskoj, pa tako i o austrijskom dijelu Istre, koji je u vrijeme Valvasorova istraživanja bio njezin sastavni dio.

Izložbom "Valvasor u Istri", koju su postavile autorice Katarina Marić i Sunčica Mustač, prikazuju se istarski kašteli iz tog vremena, a izložen je i original knjige koji se čuva u fundusu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te brojne druge zanimljivosti.

Izložba "Valvasor u Istri" prvi je programski projekt kojim se publici želi približiti ovo Valvasorovo djelo, izuzetno značajno za kulturnu povijest austrijske Istre u ranom Novom vijeku.

Izložba je segment velikog projekta Istarski kašteli koji je, prema riječima županijskog pročelnika za kulturu i zavičajnost Vladimira Torbice, podijeljen u dva velika dijela.Ilustracija

- Osnovna ideja projekta Istarski kašteli je valorizirati baštinu tako da je populariziramo među domaćim stanovništvom s obzirom na to da većina ljudi o kaštelima ne zna puno, niti ih posjećuju. U prvom dijelu projekta koji će se odvijati već od narednih dana predstavit ćemo bazu i temelj, odnosno znanstveno muzeološki dio, dok ćemo u drugom dijelu, koji će krenuti na jesen, govoriti o popularizaciji te baštine, kazao je pročelnik Torbica.

Pročelnik je potom predstavio projekt kulturnog centra Kuće kaštela u Momjanu.

- Prema našoj Kulturnoj strategiji imamo nekoliko takvih centara koji nastoje uključiti i lokalnu zajednicu. To su Kuća pisaca u Pazinu, Kuća Fresaka u Draguću, Centar za nematerijalnu kulturu koji se nalazi u Pićnu i Mediteranski plesni centar u Savičenti. Ovo je još jedan takav centar koji će biti otvoren 22. srpnja. U Momjanu pokraj kaštela Rotta nalazi se jedna kuća koju zovemo 'stara mljekara' koja je u potpunosti preuređena u jedan funkcionalni multimedijalni centar namijenjen i gostima, ali prvenstveno domaćim ljudima da bi, kao u Draguću, ostvarivali neke svoje interese. Na projektu je ostvarena suradnja vrhunskih stručnjaka i znanstvenika pa su arhitektonsko oblikovanje osmislili 'Penezić i Rogina arhitekti d.o.o.', osmišljavanje 3D modela Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok je autor tekstova povjesničar Josip Banić, pojasnio je pročelnik Torbica.

Momjan je, pojašnjava nadalje resorni pročelnik, odabran kao lokacija zato što se radi o prvom koraku za dva puno veća projekta.

- Prvi je umrežavanje sjevernojadranskih kaštela, što smo već na neki način krenuli dogovarati s talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia i Veneto, kako bi mogli kao veliki zajednički projekt kandidirati prema europskim fondovima. Drugo što nam je vrlo važno je to da kroz Kuću kaštela u Momjanu namjeravamo umrežiti sve istarske kaštele, o čemu ćemo više govoriti na jesen, kazao je Torbica i dodao kako je Županiji izuzetno bitno da lokalna zajednica prihvati ovakve kulturno-informacijsko turističke centre, jer bez toga čitav taj projekt gubi svoj smisao.

Sandra Ilić, projektna koordinatorica predstavila je TAKE IT SLOW ili "Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow", strateški projekt INTERREG VA Italija Hrvatska 2014.-2020. programa prekogranične suradnje osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, vrijedan je više od 28 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto partnerski doprinos.

Opći cilj projekta, kako je kazala Ilić, je povećati prosperitet i potencijal zelenog rasta mediteranskih otoka, priobalja i unutrašnjosti projektnog područja kao visoko specijaliziranih "take it slow" destinacija, stimuliranjem prekograničnog partnerstva radi postizanja opipljivih promjena u upravljanju destinacijama. Jedna od glavnih aktivnosti projekta je opremanje, povećanje virtualne dostupnosti i vidljivosti Kuće kaštela u Momjanu, kao središnjeg mjesta za promociju svih istarskih kaštela te promociju zajedničke sjevernojadranske kulturne baštine. Investiranje u građevinske radove, kao preduvjet provođenja projekta, financirali su Istarska županija i Grad Buje.

Kuća kaštela osmišljena je kao inovativan arhitektonski marker koji reinterpretira kulu i palaču kaštela, "artist in residence" prostor, posjetiteljski i kreativan centar te istovremeno virtualni muzej posvećen kako virtualnim, tako i posjetiteljima s osjetilnim oštećenjima.Ilustracija

Uz izložbu posvećenu Valvasoru, Povijesni i pomorski muzej Istre bit će domaćin i velikoj multimedijalnoj izložbi "Fortifikacijski sustav Pule", koja će na Kaštelu biti otvorena 14. srpnja, dok će srpanjska događanja posvećena kaštelima biti zaokružena velikom izložbom "Istarski kašteli" autora dr. Josipa Višnjića koja će od 29. srpnja biti otvorena u Svetim srcima.

- Istarski kašteli su jedan od brendova Istre. Imamo priču Istre s freskama, antičkim spomenicima itd., ali imamo i vizure kaštela koji prate našu regiju i nalaze se na mnogim razglednicama koje se šalju u svijet. Svima su poznate romantične vizure Momjana ili Dvigrada, ali o povijesti kaštela, njihovom nastanku i svrsi ne znamo puno. Arheološki muzej Istre već cijeli niz godina u Svetim srcima radi velike projekte koji obilježavaju neka velika razdoblja ili specifične teme. Istarski kašteli su logičan nastavak, a taj projekt izlazi kao sinergija rada Hrvatskog restauratorskog zavoda, odnosno samog autora izložbe Josipa Višnjića i prošlih radova djelatnika Arheološkog muzeja Istre, koji su radili na istraživanju kaštela, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo najavljujući izložbu.

(sadržaj nastao u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater