RIJEKA

Otvoren trodnevni seminar Terra Effluviens

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trodnevni seminar u okviru projekta Terra Effluviens kustosa Nikole Bojića otvoren je u utorak u dvorani Filodrammatice u Rijeci, a održava se u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. 

Projekt Terra Effluviens povezujući zaboravljenu studiju urbanista i arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine sa suvremenim teorijskim, umjetničkim i dizajnerskim istraživanjem, kroz seminar planira pružiti novi uvid u utjecaj čovječanstva na Zemlju koji je toliko jak da se pojavila potreba za proglašavanjem nove epohe zvane antropocen, istaknuto je u najavi skupa.

Nikola Bojić podsjetio je u uvodnom predavanju na studiju Branka Petrovića iz 1971. godine s nizom dijagrama u kojima prikazuje međuzavisnost ljudskih, tehnoloških i prirodnih sustava utvrđujući moguće pravce razvoja i posljedice.

Kako je naveo, ta studija pojavila se u razdoblju u kojem se, na svjetskoj razini, jača trend futurističkih predviđanja, uz sve izraženiju svijest o važnosti čovjekova okoliša i negativnom utjecaju. 

Ovaj projekt, putem seminara i izložbe koja će se otvoriti u ožujku 2020. godine u okviru EPK, okuplja 16 domaćih i međunarodnih istraživača (arhitekata, dizajnera, filozofa, biologa) koji ovaj tjedan borave u Rijeci. Sudionici dolaze sa sveučilišta, instituta i udruga u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i drugim zemljama svijeta.

Istraživači će sudjelovati u trodnevnom programu terenskih istraživanja, dizajnerskih predviđanja i teorijskih diskusija. Seminar je organiziran oko tri međusobno povezane tematske cjeline nazvane Sustavi, Tokovi i Vrste koje se fokusiraju kibernetiku, prirodne rijeke, ali i rijeke kao društvene i industrijske tokove te nove oblike održivog okoliša. 

U pratećem programu je izložba "Iz njih" međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense) koja se bavi pitanjem „što riječki javni prostor od nas očekuje?". Temelji se na rezultatima istoimene radionice u kojoj su sudjelovali zainteresirani građani koji su odabrali početne i završne točke neke rute kojom u Rijeci često prolaze, a na temelju kojih je uz pomoću tehnologije Google Street View izrađen katalog znakova koji je poslužio za raspravu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum