ZAGREB

Otvara se izložba o malo poznatoj arheološkoj baštini Novske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Arheološka baština novljanskog kraja" otvara se u petak, 15. listopada u zagrebačkoj Galeriji AMZ, gdje će se moći besplatno razgledati idućih petnaest dana.

Postavljena u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Pučkog otvorenog učilišta Novska izložba kroz pokretne nalaze, rekonstrukcije i tekstove prvi put predstavlja arheološku baštinu tog zapadnoslavonskog grada i njegove okolice, koja je do nedavno bila gotovo u potpunosti nepoznata stručnoj i široj javnosti.

Iz Arheološkog muzeja kažu da su pojedini stariji nalazi iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Muzejske zbirke obitelji Sajko, kao i predmeti iz recentnih terenskih pregleda te istraživanja crkve sv. Luke Evanđelista u gradskom središtu koje je proveo Institut za arheologiju u Zagrebu, omogućili rekonstrukciju povijesnog razvoja novljanskog kraja, počevši od bakrenog doba pa sve do ranog novog vijeka. 

"Pri tome se važnošću ističe nalaz brončanog zvona položenog uz pokojnika u grobu 1 u crkvi sv. Luke Evanđelista, datiranog u 15. st. na kojemu je urezan glagoljski natpis mariê mati bo(žiê)", ističu iz muzeja.

Po njihovim rjiečima, taj natpis predstavlja izniman doprinos poznavanju glagoljaške tradicije na prostoru kasnosrednjovjekovne Slavonije, koja je do sada poznata sa svega nekoliko spomenika. 

Izložbu prati katalog s tekstovima nekoliko autora (Juraj Belaj, Ivan Drnić, Antonio Džaja, Sebastian Stingl, Josip Zorić, Mateo Žagar) te predgovorom Marina Piletića, gradonačelnika Novske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum