BAŠKA

Oštećena instalacija "Kapi" Smiljana Radića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjetničku instalaciju svjetski poznatog čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića i Marcele Corree "Kapi" postavljenu na teško dostupnom terenu iznad Baške na Krku oštetili su prije petnaestak dana vandali, izvijestila je u utorak Općina Baška.

Prijava građana o oštećenju tog umjetničkog djela zaprimljena je 19. travnja te je utvrđeno da je jedna od dvije staklene kugle oštećena, a općinska uprava podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Instalacija "Kapi" postavljena je krajem prosinca prošle godine u sklopu programskog pravca Lungomare Art projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020 u Rijeci.

Riječ je o jedinstvenome umjetničkom djelu, osmišljenom s ciljem trajnog uljepšavanja i umjetničkog obogaćenja lokaliteta iznad Baške.  Instalacija se sastoji od dvaju ovalnih struktura od punog zamućenog stakla promjera 60-tak centimetara. Postavljene su pored mrgara Ljubimer, tradicionalne građevine za potrebe ovčara, i obližnje lokve.

 Zbog zahtjevnosti terena, dostupnog samo pješacima i planinarima, "Kapi" su na Ljubimer dopremljene uz pomoć helikoptera. 

 "Očevidom komunalnog redara utvrđeno je da je jedna od dvije staklene kugle oštećena. Radi se o površinskoj pukotini koja se proteže sredinom kugle, a vjerojatno je nastala udarcem teškog predmeta po samoj kugli ili bacanjem  drugog teškog predmeta na kuglu", izvijestila je Općina Baška.

Općinska uprava podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja Policijskoj postaji Krk. 

 Tvrtka Rijeka 2020, koja je upravljala projektom EPK, utvrđuje visinu počinjene štete, koja je mnogo veća od materijalne, jer je riječ o jedinstvenome umjetničkom djelu. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater