ZAGREB

Osobne priče Roma na izložbi u Galeriji Studentskog centra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka Galerija SC otvara u petak, 17. siječnja, izložbu "Priče Roma", koja s osamnaest osobnih priča pruža pogled na današnji život romske zajednice u Hrvatskoj.

Izložba je jedan od rezultata projekta Muzej osobne povijesti Roma, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade, a fokusira se na Rome i Romkinje, većinom podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u  Slavoniji i Baranji.

"Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju", napominje se u najavi izložbe.

Jedna od glavnih zadaća izložbe je kroz osobna svjedočanstva Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu.

"Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti", dodaje se.  

Tom se izložbom najavljuje i Muzej osobnih priča u Osijeku koji će biti otvoren u okviru projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture – Kultura u centru.

Organizatori izložbe su Fade In iz Zagreba i Romski resursni centar iz Darde.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater