MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ

OSNOVAN FOND ZA OČUVANJE PARKA SKULPTURA DUBROVA: Cilj je očuvati i zaštiti Park skulptura i njegov sadržaj

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Članovi Udruge Mediteranski kiparski simpozij na posljednjoj sjednici Skupštine Udruge donijeli su odluku o osnivanju razvojnog Fonda za očuvanje Parka skulptura Dubrova čiji je cilj očuvanje i zaštita Parka te njegovih postojećih sadržaja i cjelina. Ujedno su pozvali zainteresirane da se u skladu s mogućnostima uplatom u Fond pridruže sufinanciranju razvoja i očuvanja Parka skulptura.

Fond za očuvanje Parka skulptura posebna je cjelina unutar Udruge MKS i nema pravnu osobnost. Za potrebe Fonda otvoren je račun posebne namjene koji služi isključivo financiranju troškova i aktivnosti Fonda. Sredstva je moguće uplatiti na namjenski račun pri Privrednoj banci Zagreb d.d.; IBAN računa HR77 2340 0091 5111 1538 0; SWIFT CODE PBZGHR2X; opis plaćanja: DONACIJA ZA FOND. Raspolaganje sredstvima je transparentno te će se izvještaji slati donatorima na zahtjev i biti javno dostupni na www.parkdubrova.eu, službenoj web stranici Udruge i Parka. Do ideje za osnivanje Fonda došlo se inicijativom predsjednice Stručnog savjeta udruge MKS, akademske slikarice Tee Bičić koja je u Udruzi zadužena za provedbu umjetničkih programa. Udruga MKS u posljednje je tri godine uložila mnogo napora i sredstava kako bi očistila skulpture i pojedine dionice Bijele ceste te se je pristupilo i njihovoj zaštiti. Paralelno je Udruga radila i na očuvanju skulptura izvan Parka.

- Pred nama su nešto složeniji postupci sanacije skulptura, od kojih neki zahtijevaju djelomičnu restauraciju što iziskuje veće troškove, a povećava se i složenost poslova. Te aktivnosti kao i aktivnosti uređenja Parka u domeni postavljanja urbane opreme često se ne mogu financirati iz javnih potreba u kulturi stoga smo odlučili u financiranje uključiti širu zajednicu, jer Park pripada svima nama. Fond je jedinstveni način transparentnog izdvajanja programskih sredstava od onih koji se troše za održavanje Parka i sanaciju postojećih sadržaja, rekla je Tea Bičić.

Iz novoosnovanog Fonda će se financirati aktivnosti očuvanja Parka skulptura Dubrova tj. skulptura i umjetničkih djela i to 67 skulptura u Parku, 16 dionica Bijele ceste i amfiteatar Dolac te 16 skulptura izvan Parka, kao i uređenje Parka koje uključuje postavljanje urbane opreme i druge vrste opremanja javnim sadržajima. Financirat će se, između ostalog, i donacijski natječaji za inicijative građana na temu očuvanja Parka, kao i usklađivanje poslovanja Udruge s globalnim ciljevima održivog razvoja UN 2030, dokumentacija za očuvanje Parka (idejni, izvedbeni, glavni projekti, imovinsko-pravni dokumenti, i drugo) te javni i pozivni natječaji za izradu razvojnih dokumenata…

Park skulptura Dubrova jedinstven je krajolik kojeg je oblikovalo djelovanje umjetnika putem umjetničke rezidencije, Mediteranski kiparski simpozij, koja je prošle godine obilježila 50 godina tradicije. U Parku se nalaze skulpture u kamenu najznačajnijih umjetnika s ovih prostora čija prepoznatljivost seže i izvan nacionalnih granica, umjetničko - prostorni projekt Bijela cesta te amfiteatar Dolac.

- Naša misija je očuvati umjetnička djela i Park u cjelini kako bi ga lokalna zajednica i nove generacije nastavili koristiti za svoj boravak, uživanje u umjetnosti i prirodi, rekreaciju i kreaciju, rekla je predsjednica Udruge Renata Kiršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater