ZAGREB

Osim "Oca" u "Panorami" Berlinala i koprodukcija "Mare" Andree Štake

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Film "Mare", hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u potpunosti snimljen na području Konavala, uvršten je u službeni program ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu, kao i još jedna hrvatska manjinska produkcija, "Otac" Srdana Golubovića.

Oba će filma na 70. izdanju Berlinala, koji će se održati od 20. veljače do 1. ožujka, imati svoje svjetske premijere, u programu Panorama, posvećenom filmovima s jakim autorskim vizijama, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizalnog centra.

Film "Mare" govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke, a jednog dana u njezinu svakodnevicu nenadano ulazi jedan stranac pa mora donijeti odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi.

Naslovnu ulogu tumači Marija Škaričić, a u ostalim ulogama su Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja je Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane, a majstorica maske Sabine Fluckinger.

Riječ je o suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

Redateljici, rođenoj u Švicarskoj gdje je i diplomirala, to je treći dugometražni igrani film, nakon filmova "Gospođica" i "Cure - Život druge".

U filmu "Otac", koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije i BIH, hrvatski glumac Goran Bogdan ostvario je ulogu oca kojemu oduzmu djecu jer je siromašan pa kreće pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda.

Uz Golubovića, scenarij potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, a film je  sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Srpskom redatelju to je treći put da sudjeluje u programu prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi naslovi "Klopka" i "Krugovi".

Filmovi prikazani u Panorami konkuriraju za Panorama Audience Award, nagradu  publike, ali i za ostale nagrade o kojima odlučuju nezavisni žiriji.

Jubilarno izdanje Berlinala prikazat će u deset dana  oko 400 filmova, a ovogodišnji predsjednik žirija je britanski filmski i kazališni glumac Jeremy Irons.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater