ZAGREB

One Take Film Festival od 22. do 24. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


One Take Film Festival, međunarodni festival filmova u jednom kadru održat će se od 22. do 24. listopada, a u službenoj konkurenciji bit će prikazano 26 filmova iz 20 zemalja, koji će se moći pogledati uživo u kinu Tuškanac i online na stranici festivala.

Grand Prix jedanaestoga izdanja festivala dodijelit će se u nedjelju u kinu Tuškanac, a tom će prigodom biti dodijeljena i 12. nagrada Vedran Šamanović, najavljuju organizatori.

Osim u kinu Tuškanac, festival će se održavati i u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba i online.

Posjetitelji u Zagrebu moći će vidjeti filmove iz konkurencije, te iz programa Almost One, One Take In Space, One Take In India i One Take (In)Equality. Svi programi osim One Take In Space bit će dostupni i online putem festivalske stranice.

Od ukupno 42 filma na festivalu, u službenoj konkurenciji ih je 26 iz 20 zemalja - od Danske, Švicarske, Brazila, preko Kanade i SAD-a do Malezije.

Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 25 kratkometražnih i jedan dugometražni film, a o najboljem filmu odlučivat će žiri u kojemu su prošlogodišnja pobjednica Lendita Zequiraj, producentica i dobitnica velike Zlatne arene u Puli za film "Tereza 37" Irena Marković te redatelj David Lušičić.

U programu Almost One prikazuju se filmovi koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju, a ove ih je godine četiri. U programu One Take In Space pod nazivom Filmska estetizacija prizora iz života u Centru za likovni odgoj grada Zagreba prikazat će se četiri filma koji progovaraju o potrazi za sadašnjošću umijeća življenja bez vizije raja ili utopije, najavljuju organizatori.

Ovogodišnji festival donosi i dva nova programa. U programu One Take In India s tri kratka i jednim dugometražnim filmom bit će predstavljena indijska kinematografiju jednog kadra, a program One Take (In)Equality donosi sedam filmova koji svaki na svoj način progovaraju o problemu (ne)jednakosti.

Uz Grand Prix na festivalu se dodjeljuje i Nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Ovogodišnji ocjenjivački sud nagrade Vedran Šamanović čine redateljica i producentica Dana Budisavljević, te filmske kritičarke Jelena Pašić i Diana Nenadić.

Nakon dodjele nagrada i projekcije pobjedničkih filmova, festival će zatvoriti film Ade Hasanovića "Nomophobia", inspiriran istinitim događajem, kada je 2015. godine u Italiji sedamnaestogodišnja djevojka ubila svoju majku zbog zabrane korištenja mobitela i računala.

One Take Film Festival osnovao je 2003. Vedran Šamanović, a promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra. Otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini