ZAGREB

Objavljena prva "Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glazbena knjižara Rockmark objavila je "Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka" autora Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka koja, po prvi puta od hrvatske samostalnosti, donosi kompletan uvid u domaće stvaralaštvo i izvođače koji su u proteklih 20 godina obilježili hrvatsku scenu.

Kako se ističe u najavi, na gotovo 250 stranica praćenih fotografijama, "Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka" pruža uvid u domaće stvaralaštvo, u izvođače koji su zaigrali po vlastitim pravilima, srušili i ignorirali postojeće obrasce, te kao standard nametnuli jedan posve novi, dotad neviđeni do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža.

"Prvi puta od hrvatske samostalnosti nastala je knjiga o suvremenoj glazbenoj sceni koja je, daleko od velikih medija, ostavila (i još uvijek ostavlja) neizbrisiv umjetnički trag", priopćeno je iz Rockmarka.

Autori Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko, dugogodišnji suradnici koji su veći dio punoljetnosti proveli u svijetu glazbe, prikupili su više od 330 izvođača koji su u proteklih 20 godina, od 2000. do 2019., obilježili hrvatsku scenu: od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih.

Uz kratke biografske podatke o svakom izvođaču, ključna mjesta u diskografiji i karijeri, "Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka" donosi zanimljive priče i urbane legende: u njoj čitatelj može saznati koji je pjevač zbog koncerta Nicka Cavea propustio nastup vlastitog benda, tko je svom diskografu poštom slao pseći izmet, tko je prodao automobil kako bi financirao album prvijenac, tko je imao prvi UV videospot u Hrvatskoj...

Predgovor knjizi napisao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš. Ocijenio je kako je osobita vrijednost knjige u tome što uz poznatija imena prezentira za širu publiku komercijalno slabo zamjetljiv, ali intrigantan i vibrantan sloj hrvatske glazbene scene. "Čitajte ovu knjigu i slušajte izvođače uvrštene u nju. Mogli biste se iznenaditi tko sve i kakvu glazbu stvara i svira u Hrvatskoj, a da o tome mnogi, nažalost, ni nemaju većih saznanja", poručio je Dragaš.

"Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka" prvo je Rockmarkovo vlastito izdanje nakon niza književnih dotisaka i prijevoda (auto)biografija velikih glazbenih zvijezda. Glazbena knjižara Rockmark dosad je objavila slikovnicu "Abeceda grupe Metallica", autobiografiju frontmena Motorheada "Lemmy Kilmister", biografiju frontmana grupe Queen "Freddie Mercury - život, smrt i nasljeđe", biografiju Davea Grohla "Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode", autobiografiju pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona, "Čemu služi ovaj gumb?" i knjigu "Woodstock - kako napraviti najveći festival na svijetu" organizatora Woodstocka, Michaela Langa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater